Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Samuel Valent TASR
26. listopadu 2023 11:18
Čas čtení 0:41

Orbán předkládá kontroverzní zákon, bojí se Washingtonu a Bruselu. Chce zakázat podporu organizací ze zahraničí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Za porušení tohoto zákona by mohlo hrozit až tříleté vězení.

Maďarská vláda chce zákonem na „ochranu suverenity“ zakázat stranám a politickým organizacím získávat podporu ze zahraničí. Znění návrhu, který tento týden předložil kabinet parlamentu, je však nejasné, proto se kritici obávají, že vládní strana Fidesz zákon zneužije, uvedl to v pátek server hirklikk.hu s odvoláním na webovou stránku deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Podle současného právního stavu nesmí osoby nebo strany kandidující ve volbách přijímat peníze ze zahraničí. Ve smyslu nového návrhu by za porušení tohoto zákona mělo hrozit až tříleté vězení. Opozice návrh ostře kritizuje a tvrdí, že navrhovaný zákon ani v nejmenším nechrání suverenitu, ale slouží pouze k zastrašování kritiků vlády, napsal FAZ.

Premiér Viktor Orbán 16. listopadu řekl, že v souvislosti s návrhem tohoto zákona očekává v parlamentu velkou diskusi. „Musíme zformulovat jasné zákazy, aby nebylo možné ovlivňovat maďarské volby financemi ze zahraničí,“ prohlásil předseda vlády.

Vedení Fideszu naznačilo, že nová legislativa se může vztahovat na financování politických stran ze zahraničí a možná i na média a nevládní organizace, které jsou podle Orbánových tvrzení pod vlivem Washingtonu či Bruselu.

Viktor Orbán
Zdroj: TASR/Duna/MTI/Szilard Koszticsak
Domů
Sdílet
Diskuse