Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
26. listopadu 2023 14:38
Čas čtení 0:45

Mapa stávkujících škol: Připojí se i ta tvoje?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa stávkujících škol: Připojí se i ta tvoje?
Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox

Již v pondělí proběhne stávka mateřských, základních a středních škol. Zapojí se jich přes sedmdesát procent.

Stávku vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. Ten považuje za cíl především zajištění, aby platy nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024 neklesly. Snížení platů by podle něj mělo negativní dopad na kvalitu vzdělávání. Na jeden den tak přeruší práci, některé školy jen omezí provoz, jiné zůstanou v pondělí zavřené.

22. listopadu 2023 12:14 Čas čtení 1:51 Stávka škol 2023: Shrnujeme nejčastější dotazy k plánovaným protestům Stávka škol 2023: Shrnujeme nejčastější dotazy k plánovaným protestům

Podle statistik webu MŠMT je v České republice přes 5300 mateřských, 4200 základních a 1300 středních škol. Na mapě, kterou spravuje Učitelská platforma, je nahlášeno přes 3600 škol po celé České republice. K protestu se plánují přidat i studenti, kteří se sejdou v jedenáct hodin před budovou magistrátu v Jungmannově ulici.

Ředitelé museli oficiálně stávku nahlásit rodičům minimálně tři pracovní dny předem, tedy do středy. Do mapy se však ještě mohou přidávat. Kromě učitelů se ke stávce hlásí i nepedagogičtí pracovníci, v některých školách tak nebudou fungovat ani školní jídelny.

23. listopadu 2023 17:43 Čas čtení 1:47 Školní jídelny jdou do stávky. Chtějí nabízet kvalitní obědy, chybí jim k tomu peníze Školní jídelny jdou do stávky. Chtějí nabízet kvalitní obědy, chybí jim k tomu peníze

Premiér Fiala (ODS) stávku označil za nezodpovědnou. Odvrátit se ji snažil i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek, do poslední chvíle jednal s odbory. K vzájemné dohodě ale nedošli.

Domů
Sdílet
Diskuse