Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
27. listopadu 2023 14:22
Čas čtení 0:58

„Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem.“ Premiér Petr Fiala reaguje na stávku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Premiér Petr Fiala se během pondělí vyjádřil ke stávce škol. Vidí za ní snahu odborářských předáků zviditelnit se. Právo na stávku a protesty však respektuje.

„Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry, to žádné jednání nemá smysl. Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ cituje Fialu iRozhlas.

Podle premiéra se veřejným prostorem pohybují informace, které nejsou pravdivé. Například úvazky nebo rozdělené třídy se masivně rušit nebudou.

Petr Fiala.
Petr Fiala. Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman


Ozdravný balíček má dát dohromady veřejné finance, a přestože některé z jeho částí nevyvolávají potlesk, tak jsou potřebné. „To, co jsme udělali, vyvolává sice protesty odborů, ale zvyšuje to důvěru mezinárodního prostředí, ratingových agentur, což je důležité pro zahraniční investory a pro ekonomický úspěch naší země,“ uvedl premiér Fiala.

Proč školy v pondělí stávkují? O tom jsme psali tady.

27. listopadu 2023 9:09 Čas čtení 1:06 Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené? Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené?

Jednání s odbory

Premiér za stávkou vidí snahu hlavních odborářů zviditelnit se. Podle něj odbory protestují tam, kde nejsou schopny svých cílů dosáhnout vyjednáváním.

Tripartita (vláda, odbory a zaměstnavatelé) se dle slov premiéra v České televizi sešla pětkrát a další jednání proběhne příští týden. „Dialog by mohl fungovat dobře, ale pouze za předpokladu, že mají zájem mluvit obě strany. Vláda ten zájem má,“ uvedl Fiala na platformě X.

Domů
Sdílet
Diskuse