Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
8. prosince 2023 v 10:26
Čas čtení 0:42

Zákaz energeťáků dětem: Co budeš muset mít, aby sis je v budoucnu koupil?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zákaz energeťáků dětem: Co budeš muset mít, aby sis je v budoucnu koupil?
Zdroj: Unsplash/thom masat/na voľné použitie (ilustračné foto)

Ve čtvrtek se u kulatého stolu sešli poslanci zdravotnického výboru společně s odborníky a shodli se na zákazu prodeje energetických kofeinových a slazených nápojů dětem do 15 let.

Koalice a opozice se na potřebě zákona shoduje. „Máme přislíbenou podporu zákona od SPD. Pro je i ANO, kde je mezi poslanci hodně lékařů, kteří s námi souhlasí. Legislativní proces by tedy nemusel ani moc dlouho trvat a stihlo by se to ještě v tomto volebním období,“ sdělil iDNES.cz poslanec Josef Flek (STAN). Regulaci energetických nápojů předložili už poslanci v minulém volebním období, nestihli ji však projednat.

6. prosince 2023 v 11:27 Čas čtení 0:38 Končí populární pražské pekařství, oblibu si získalo díky jedinečným koblihám. Majitel udělal zásadní chybu Končí populární pražské pekařství, oblibu si získalo díky jedinečným koblihám. Majitel udělal zásadní chybu

V momentálním hrubém návrhu novely zákona stojí, že mimo zákaz prodeje dětem do 15 let bude také stanoven maximální obsah cukru a kofeinu. Do budoucna je tak možné, že si bez občanky už svůj oblíbený energeťák nekoupíš. Novela zároveň zakazuje umisťování výrobků ke zboží, které je určené dětem, a etiketa nově nebude moct obsahovat žádné dětské motivy či pestré barvy. 

Potřeba zákona vzešla ze studie Státního zdravotnického ústavu, ze které vyplývá, že každý desátý Čech má sklon k rizikové konzumaci dvou a více energetických nápojů týdně. Takové drinky každý den popíjí tři procenta žáků. Nejvyšší spotřeba byla zaznamenána v Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji. Nejméně si nápoj kupují děti v Praze.

Anketa:
Jak často konzumuješ energetické nápoje?
Každý den.
Párkrát týdně.
Několikrát do měsíce.
Nekonzumuji, maximálně jednou za čas.
Každý den.
17 %
47 Hlasů
Párkrát týdně.
22 %
60 Hlasů
Několikrát do měsíce.
23 %
62 Hlasů
Nekonzumuji, maximálně jednou za čas.
39 %
106 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse