Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
11. prosince 2023 11:36
Čas čtení 0:25

Fiala jedná s ředitelem Rolls-Royce. Co chce v Česku stavět?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fiala jedná s ředitelem Rolls-Royce. Co chce v Česku stavět?
Zdroj: TASR/AP

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dnes podle informací Seznam Zpráv projednají se šéfem britské společnosti Rolls-Royce Tufanem Erginbilgicem možnosti spolupráce na výstavbě malých reaktorů.

O ty má Česko zájem. „Malé modulární reaktory mají potenciál zásadně přispět k energetické soběstačnosti naší země,“ řekl Seznam Zprávám Petr Fiala. První modulární reaktor by v Česku mohl být v Temelíně.

11. prosince 2023 9:49 Čas čtení 0:14 Jízdenka pro kolo? Brněnská MHD mění pravidla Jízdenka pro kolo? Brněnská MHD mění pravidla

„Rolls-Royce je s vývojem daleko, chceme s touto firmou rozvinout spolupráci a naplno tak využít naše znalosti a zkušenosti. Nejen pro výstavbu, ale i pro vývoj a výrobu této technologie na našem území,“ dodal premiér.

Zájem o výstavbu reaktorů mají i výrobci třeba z USA, Francie nebo Jižní Koreje. Ti se také zajímají o spolupráci s Českem. Nejdále jsou však jednání s Británií. Ve hře je mezinárodní dohoda i vznik společného podniku s holdingem Rolls-Royce.

Domů
Sdílet
Diskuse