Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. prosince 2023 9:37
Čas čtení 0:37

Finsko zavřelo hranice s Ruskem kvůli migrantům. „Spouštíte železnou oponu,“ kritizuje Moskva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Finsko zavřelo hranice s Ruskem kvůli migrantům. „Spouštíte železnou oponu,“ kritizuje Moskva
Zdroj: Alexey Ivanov / via Wikimedia Commons / volně k použití

Finsko opět uzavře celou hranici s Ruskem. Ve čtvrtek to oznámila finská ministryně vnitra Mari Rantanen. Důvodem je nápor žadatelů o azyl.

Skandinávská země ve čtvrtek znovu otevřela dva z osmi přechodů na hranici s Ruskem. Jen několik hodin poté, co severský národ uvolnil dvoutýdenní uzavření hranic, však musel přechody rychle zavřít. Důvodem je stejně jako minule velké množství migrantů. „O azyl během několika hodin požádalo 36 lidí, takže to všechno začalo znovu a my celou hranici uzavřeme,“ citují Rantanen Novinky

Kreml uzavření hranice považuje za neracionální a tvrdí, že „spuštění železné opony“ bude mít pro Finy následky. Migranty k hranici podle Finska posílá právě Rusko jako odvetu za to, že Helsinky v pondělí oznámily, že s USA podepíšou smlouvu, která posílí obrannou spolupráci s USA. Kreml to popírá. „Toto je známka toho, že ruské úřady pokračují ve své hybridní operaci proti Finsku. To je něco, co Finsko nebude tolerovat,“ sdělila ministryně vnitra Rantanen. 

Podle agentury Reuters během listopadu do Finska z Ruska přišlo asi 900 migrantů ze zemí, jako je Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie a Jemen. 

Domů
Sdílet
Diskuse