Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
18. prosince 2023 v 14:15
Čas čtení 0:48

Oprava velkého mostu v Praze: Zbudou jen pilíře, tramvaje přes něj rok nepojedou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Oprava velkého mostu v Praze: Zbudou jen pilíře, tramvaje přes něj rok nepojedou
Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Praha změnila plán rekonstrukce Libeňského mostu, nahradí ho tvarová replika vycházející z podoby původního architekta. Jedná se o úplně první opravu od jeho postavení v roce 1928. Nový návrh má být bezpečnější, nynější podoba je v kritickém stavu.

Rada pražského magistrátu schválila v srpnu 2022 rekonstrukci Libeňského mostu, který spojuje pražské části Holešovice a Palmovka. V pondělí rozhodla o změně původního zadání projektu. Most nahradí „tvarovou replikou vycházející z původního Janákova řešení“. Informoval o tom server Zdopravy.cz.

Při rekonstrukci vznikne nový tvar nosné konstrukce, stávající pilíře však zůstanou. Libeňský most se skládá ze šesti mostů, předělání se dočká jak hlavní most přes Vltavu, tak navazující most X-656, který vede přes zaniklé slepé rameno řeky. Praha o změně rozhodla kvůli nově zjištěnému stavu mostu, který by se nevešel do požadovaných norem.

Záměrem rekonstrukce je lepší zabezpečení mostu nebo vylepšení dopravy či vzhledu okolí. Součástí plánu je třeba vysázení stromů nebo zpřístupnění míst pod obloukem. „Jedná se zejména o požadavky na zajištění dopravní obslužnosti jižní části Rohanského ostrova z důvodu plánovaných stavebních prací na jeho revitalizaci a dále požadavky společnosti České přístavy na zajištění dopravní obslužnosti veřejného přístavu Praha Libeň,“ cituje server Zdopravy.cz dokument nového návrhu.

Hlavní práce mají dle programu začít roku 2024. O opravu mostu se postará v čele s Metrostavem TBR také jeho mateřská společnost Metrostav nebo společnosti SATRA a SHP. V tendru zvítězily s částkou 2,181 miliardy korun. K rekonstrukci bude nutná tramvajová výluka na 365 dní.

Jak bude most vypadat?

Nová podoba rekonstrukce Libeňského mostu.Nová podoba rekonstrukce Libeňského mostu.Nová podoba rekonstrukce Libeňského mostu – využití místa pod mostem.Nová podoba rekonstrukce Libeňského mostu – využití místa pod mostem.
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse