Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
28. prosince 2023 12:29
Čas čtení 0:46

Vlastníš macOS? Pak si dávej pozor na nebezpečný virus, který krade osobní data

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Odborníci na internetovou bezpečnost ze společnosti Eset varují před návratem nebezpečného viru.

„Adware Pirrit, který je dlouhodobě rizikem pro české uživatele operačního systému macOS, se v listopadu objevil ve více než třetině všech detekovaných případů,“ stojí v tiskové zprávě společnosti Eset.

27. prosince 2023 17:39 Čas čtení 0:43 The New York Times žaluje OpenAI a Microsoft kvůli umělé inteligenci The New York Times žaluje OpenAI a Microsoft kvůli umělé inteligenci

Ta provádí pravidelné analýzy kybernetických hrozeb a z následných statistik pak vychází, že počet detekcí Pirritu již několikátý měsíc kontinuálně roste. Ještě v létě se přitom adware zdál být na ústupu.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash/Rubén Menárguez

Podle všeho využíval virus v listopadu ke svému šíření aplikaci SearchUp, uživatelé na něj ale mohli narazit také po kliknutí na online reklamní bannery, na stránkách s torrenty nebo ve výhodných balících spolu s jiným softwarem.

„Adware Pirrit je klasickým zástupcem kódů zobrazujících agresivní reklamy. Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ popsal serveru Novinky.cz Jiří Kropáč, který vede virové laboratoře Esetu v Brně.

„Po celou dobu své přítomnosti přitom může být adware reálným rizikem pro naše soukromí a naše data – velmi žádané zboží, které má v kyberkriminálních skupinách velkou cenu. Uživatelé by tedy měli investovat do kvalitního zabezpečení a svá data tak náležitě chránit,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Domů
Sdílet
Diskuse