Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
27. prosince 2023 17:39
Čas čtení 0:43

The New York Times žaluje OpenAI a Microsoft kvůli umělé inteligenci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
The New York Times žaluje OpenAI a Microsoft kvůli umělé inteligenci
Zdroj: Wikimedia Commons/Michal Osmenda

Americký deník The New York Times žaluje společnosti OpenAI a Microsoft kvůli údajnému porušení autorských práv. Podle deníku jsou zodpovědné za škody v hodnotě miliard dolarů, kterých se měly dopustit vývojem nástrojů umělé inteligence.

The New York Times podle magazínu Variety tvrdí, že uvedené společnosti prostřednictvím chatbotů pravděpodobně použily miliony děl vlastněných deníkem za účelem trénování nástrojů umělé inteligence. Společnosti přitom vydavatele deníku nepožádaly o licenci, a dokonce ani nenabídly žádnou kompenzaci. 

3. listopadu 2023 13:40 Čas čtení 0:51 Scarlett Johansson hrála v reklamě. Až na to, že to vůbec nebyla ona Scarlett Johansson hrála v reklamě. Až na to, že to vůbec nebyla ona

„V rámci trénování modelů GPT spolupracovaly společnosti Microsoft a OpenAI na vývoji komplexního superpočítačového systému na míru, který sloužil k uchovávání a reprodukci kopií tréninkové sady dat, včetně kopií obsahu vlastněného deníkem The Times,“ stojí v dokumentu.

26. prosince 2023 16:03 Čas čtení 0:53 Digitalizace pomalu nahrazuje profesi, bez které se firmy dříve neobešly Digitalizace pomalu nahrazuje profesi, bez které se firmy dříve neobešly

První případ svého druhu 

Zástupci deníku v žalobě také uvádí, že ochrana duševního vlastnictví Timesů je zásadní pro jejich další schopnost financovat prvotřídní žurnalistiku ve veřejném zájmu. „S nižšími příjmy budou mít zpravodajské organizace méně novinářů, kteří budou moci věnovat čas a zdroje důležitým a hlubokým příběhům, což vytváří riziko, že tyto příběhy zůstanou nevyprávěny,“ stojí v žalobě.

9. prosince 2023 15:45 Čas čtení 1:08 „Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty „Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty

Žaloba ze strany The New York Times je historicky prvním případem, kdy některé z amerických médií žalují tvůrce umělé inteligence kvůli porušení autorských práv. Její výsledek by tak mohl mít velký dopad na to, jak se AI bude vyvíjet a jak se k ní budou korporace v budoucnosti stavět.

Domů
Sdílet
Diskuse