Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
29. prosince 2023 v 13:25
Čas čtení 0:39

Jeden z největších prodejců elektroniky v Česku je v problémech. Zaměstnává 1500 lidí, je na prodej

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jeden z největších prodejců elektroniky v Česku je v problémech. Zaměstnává 1500 lidí, je na prodej
Zdroj: Freepik / volně k užití

Jeden z největších českých prodejců spotřební elektroniky je na prodej. Trhu dominují dvě velké značky a Okay na ně nedosáhne.

Obchod Okay, který zaměstnává přes 1500 lidí a který má vedle online nabídky také téměř 100 prodejen, trpěl již během koronavirových opatření. V současnosti na firmu také doléhají změny na domácím trhu, neboť mu začaly dominovat dvě velké značky Alza a HP Tronic, provozovatel obchodu Datart. Píše o tom web Hospodářských novin.

V současnosti se řetězci zmenšila spokojenost zákazníků, stejně jako kreditní rámec. To je objem peněz, za které si prodejce může objednávat zboží a brát ho na sklad. Ručí za něj pojišťovna. Někteří dodavatelé jsou tedy vůči Okay obezřetní a poskytují firmě zboží jen za hotovost.

Server Novinky.cz loni upozornil na stovky stížností, které řešila Česká obchodní inspekce. Nejčastěji šlo o nedoručené zboží či nevrácení peněz.

„Česká retailová scéna směřuje ke konsolidaci. Jsou tu dva hegemoni, kteří vládnou, protože umí využít svou tržní sílu a úspory z rozsahu, a ostatní se dostanou pod obrovský tlak,“ říká Kamil Vacek, majitel společnosti TCCM, která patří mezi největší prodejce mobilních telefonů ve střední a východní Evropě.

Domů
Sdílet
Diskuse