Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
30. prosince 2023 10:43
Čas čtení 0:52

V Praze platí do odvolání povodňová bdělost. Hrozí vzestupy hladin řek, upozorňují meteorologové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze platí do odvolání povodňová bdělost. Hrozí vzestupy hladin řek, upozorňují meteorologové
Zdroj: Unsplash/Azamat Esmurziyev

Povodňový stav přetrvává už jen v Praze a na západě Ústeckého kraje. Vyšší hladina vody je i v Českém Krumlově, a to důsledkem regulovaného odpouštění lipenské přehrady. Informace přinesl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Povodňové stavy začaly platit už před Štědrým dnem, kdy hladiny toků stouply kvůli dešťům a zvyšujícím se teplotám, jež zapříčinily tání ledu. Povodňový stupeň hlásilo až přes 100 míst Česka. Situace se začala uklidňovat až v posledních dnech, na některých místech však stále platí výstraha.

V Praze aktuálně platí povodňová bdělost, a to až do odvolání. Druhý stupeň povodňové pohotovosti stále hlásí Litoměřice, Roudnice nad Labem, Děčín a Ústí nad Labem. ČHMÚ varuje, že se v těchto městech může řeka vylévat z břehů do okolní krajiny a zároveň hrozí snížení stability stromů.

„Lidé by se měli vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí a podobně v korytě toku a jeho bezprostředním okolí. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů,“ uvádí meteorologové. Výstraha platí do nedělních 14 hodin.

Vyšší povodňový stupeň platí i v Českém Krumlově kvůli regulovanému odpouštění vodní nádrže Lipno. Ministr zemědělství Marek Výborný na platformě X napsal, že je regulace nastavena tak, aby nedošlo ke škodám. Řízený odtok potrvá do 1. ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse