Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
30. prosince 2023 v 14:01
Čas čtení 1:02

Senior vyhrožoval, že vystřílí poštu. Policie řeší desítky případů schvalování střelby v Praze, někteří chtěli čin zopakovat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Senior vyhrožoval, že vystřílí poštu. Policie řeší desítky případů schvalování střelby v Praze, někteří chtěli čin zopakovat
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

Policisté od střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy řeší 90 případů, při kterých lidé útok buďto schvalují, anebo vyhrožují jeho napodobením.

Devět dnů od tragické události policisté zahájili úkony trestního řízení u 55 případů z 90. Nejčastěji se jedná o schvalování střelby (28 případů) nebo nebezpečné vyhrožování (11 případů). Dalších sedm vyšetřovaných se dopustilo násilí proti skupině obyvatel či jednotlivci a šest lidí šířilo poplašnou zprávu.

„Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ uvádí policejní prezident Martin Vondrášek.

Většina případů je detekovaná na sociálních sítích, kde lidé sdílí své názory. „Naší snahou je a bude co nejdříve dospět ke konkrétnímu člověku, který za příspěvkem stojí, ověřit reálnost případné hrozby či nebezpečí a následně přivést konkrétní osobu k odpovědnosti, ať už správní, nebo trestní. Rád bych také poděkoval široké veřejnosti, že k takovýmto projevům není lhostejná, oznamuje nám je a velice dobře s námi spolupracuje,“ dodává Vondrášek.

Zásah v Hradci a Písku

Jedním z takových lidí byl senior z Jindřichova Hradce, který vyhrožoval střílením na poště. Policisté ho vypátrali a zadrželi. Momentálně jeho případ vyšetřují. Dalším byl muž z Písku, jenž byl v minulosti vyšetřován pro nedovolené ozbrojování. Vyhrožoval dalším takovým útokem, jako byl ten, který se odehrál na univerzitě. Byl zadržen policisty a momentálně je vyslýchán.

Domů
Sdílet
Diskuse