Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. ledna 2024 15:31
Čas čtení 1:23

Další české supermarkety zlevňují. Podívej se, kde a kolik ušetříš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Další české supermarkety zlevňují. Podívej se, kde a kolik ušetříš
Zdroj: Pexels/Gustavo Fring/volně k užití

České obchodní řetězce reagovaly na snížení DPH, které platí od začátku roku 2024, a zlevňují vybrané zboží. Zákazníci se mohou těšit na nižší cenovky až u tisíců produktů.

Penny Market promítl nižší sazbu DPH ve svých prodejnách už na začátku prosince, tedy měsíc předtím, než novela zákona vstoupila v platnost. Zákazníci a zákaznice se ale v prodejnách setkávali se stejnými cenovkami, sleva jim byla odečtena až na pokladně. 

3. prosince 2023 6:00 Čas čtení 3:18 Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly

Od nového roku Penny promítlo změny sazeb DPH do tisíců produktů. „Za nás můžeme našim zákazníkům slíbit, že i přes nejrůznější informace o zdražování my v průběhu ledna neplánujeme zvyšování cen potravin, a to ani v souvislosti se zdražováním energií nebo na základě rostoucích dodavatelských cen,“ uvedl vedoucí komunikace řetězce Tomáš Kubík s tím, že Penny naopak chystá další akce, kterými chce upevnit pozici Penny jakožto řetězce s nejnižšími cenami na trhu.

Kaufland zlevňuje až o deset procent

Konkurenční Kaufland dokonce oznámil, že snížení DPH u vybraných produktů z 15 na 12 procent promítne do koncových cen více, než kolik činí uvedený procentní rozdíl. U většiny produktů, které se od ledna přesouvají do vyšší sazby DPH, navíc plánuje zachovat původní cenovku. Jedná se především o nealkoholické nápoje či dětskou a speciální výživu.

12. prosince 2023 15:58 Čas čtení 0:47 Od ledna budou levnější potraviny. Tito prodejci na nic nečekají a zlevňují už teď Od ledna budou levnější potraviny. Tito prodejci na nic nečekají a zlevňují už teď

Řetězec zaokrouhlil cenovku dolů u více než šesti tisíc produktů, kterých se nová sazba DPH týká. „Tisíc pět set produktů zlevníme dokonce o pět a více procent, některé položky až o deset procent,“ sdělila tisková mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl. Příkladem může být jogurt Olma Klasik 400 g, který doposud stál 29,90 koruny. Podle nižší sazby by měl stát 29,12 koruny, řetězec však jeho cenovku snížil až na 26,90 koruny, tedy o deset procent z původní ceny.

„Přesilovka proti inflaci“ v Lidlu

Snížení DPH promítl od ledna do svých cen také Lidl. Nové ceny se týkají tisícovky produktů, které nově stojí o šest procent méně. Řetězec navíc spustil kampaň „Přesilovka proti inflaci“, jejímž cílem je poskytovat zákazníkům a zákaznicím tu nejvyšší kvalitu za nejnižší možné ceny na trhu.

14. prosince 2023 12:36 Čas čtení 0:36 Český řetězec sníží ceny. Tyhle produkty nakoupíš od ledna levněji Český řetězec sníží ceny. Tyhle produkty nakoupíš od ledna levněji

„Chceme podpořit české zákazníky a zároveň tak bojovat s inflací. Jsme si vědomi toho, že inflace je pro české domácnosti velkou zátěží. Proto jsme se rozhodli pro tento krok, který by měl zákazníkům pomoci snížit náklady na jejich každodenní nákupy,“ řekl jednatel společnosti Lidl odpovědný za nákup Zoltán Nepp.

Domů
Sdílet
Diskuse