Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
5. ledna 2024 6:36
Čas čtení 1:30

Daň z nemovitosti přehledně: Co se v roce 2024 mění a kdo musí nově platit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Daň z nemovitosti přehledně: Co se v roce 2024 mění a kdo musí nově platit?
Zdroj: Wallpaper Flare/volně k užití

Přinášíme velký přehled změn týkajících se daně z nemovitosti pro rok 2024.

Majitelé a majitelky nemovitostí si od roku 2024 připlatí. Důvodem je vstup v platnost vládního konsolidačního balíčku, který se týká i daně z nemovitosti. Refresher pro tebe shrnul ty nejdůležitější informace o změnách.

Kdy je nutné daňové přiznání podat?

Daňové přiznání se podává v případě koupě pozemku, zdanitelné stavby a bytové či nebytové jednotky. Přiznání je také nutné podat v případě prodeje či darování pozemku, nadstavby, přístavby nebo likvidace zdanitelné stavby, změny výměru pozemku a nabytí nemovité věci darem či děděním.

1. ledna 2024 7:19 Čas čtení 2:32 Konsolidační balíček přehledně: Co se od 1. ledna mění Konsolidační balíček přehledně: Co se od 1. ledna mění

Kdo daňové přiznání nově podává?

Povinnost podání daňového přiznání se nově vztahuje nikoli na majitele, ale uživatele pozemku, který vlastní Státní pozemkový úřad, uživatele nemovitostí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ale také na uživatele jednotky či budovy, která nemá známého vlastníka. Daň z nemovitosti nově platí také pro ty, kteří získali stavební povolení či staví na pozemku, na kterém již stojí jiná budova. 

Přiznání musí nově podat také provozovatelé krátkodobých pronájmů typu Airbnb, kteří v obytném domě či jednotce pronajímají místnost a zároveň další služby, jako je úklid či vynášení odpadků. Povinnost se vztahuje také na majitele jiných než lesních pozemků, na nichž se nacházejí hospodářské lesy pod vlivem emisí zařazené do pásma ohrožení A a B.

Jaká je výše daně?

V roce 2024 dochází k výraznému zvýšení daně z nemovitosti, která je nově navázána na tzv. inflační doložku. To znamená, že výši daně bude v příštích letech určovat vývoj a inflace. Růst daně se může lišit v závislosti na rozloze, velikosti obce či místním koeficientu. Podle údajů ministerstva financí by zvýšení mělo činit přibližně 1,8násobek původní částky. Zrušena zůstává daň z nabytí nemovitých věcí. 

3. ledna 2024 15:31 Čas čtení 1:23 Další české supermarkety zlevňují. Podívej se, kde a kolik ušetříš Další české supermarkety zlevňují. Podívej se, kde a kolik ušetříš

Kdy se daňové přiznání nepodává?

Daňové přiznání není nutné podat v případě, pokud bylo podáno již dříve a nenastala změna okolností ke stanovení daně. Přiznání se také nepodává v případě, že jedinou změnou u nemovitosti je změna koeficientu. Finanční úřad tyto změny automaticky zohledňuje při výpočtu daně a poplatníkům posílá podklady k platbě daně ve správné výši. 

Do kdy je nutné daňové přiznání podat?

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává do pondělí 31. ledna 2024. 

2. ledna 2024 7:24 Čas čtení 0:47 Kalkulačka čisté mzdy: Vypočítej si, kolik v roce 2024 vyděláš Kalkulačka čisté mzdy: Vypočítej si, kolik v roce 2024 vyděláš

Kam se přiznání z nemovitosti podává?

Přiznání se podává na finanční úřad v kraji, ve kterém se nachází přiznávaná nemovitost. Pokud má člověk více nemovitostí v různých krajích, podává za každý kraj jedno přiznání.

Domů
Sdílet
Diskuse