Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
5. ledna 2024 12:24
Čas čtení 1:25

Počet nakažených covidem rychle roste. Nejohroženější skupina zůstává stejná

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počet nakažených covidem rychle roste. Nejohroženější skupina zůstává stejná
Zdroj: Unsplash / engin akyurt

Podle odborníků se ke konci ledna může počet nakažených covidem vyšplhat až ke čtyřem tisícům. Stoupne i množství hospitalizací.

Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vyplývá, že k dnešnímu dni je s covidem hospitalizováno 597 pacientů, z toho 54 lidí na jednotkách intenzivní péče. Tato čísla by se ale podle odborníků mohla koncem ledna razantně změnit. Nejohroženější skupinou pak zůstávají hlavně senioři.

„Současná situace je taková, že po určitém relativně klidném období v době vánočních a silvestrovských svátků očekáváme, že teď dojde k nárůstu nákaz covidu-19. Už začínají narůstat hospitalizace a současně přibývají i nákazy chřipkou, což je potvrzeno i z referenčních laboratoří. Čili se dá očekávat, že počty nemocných i hospitalizovaných v průběhu ledna porostou,“ uvedl pro Seznam Zprávy epidemiolog Roman Chlíbek.

5. ledna 2024 9:31 Čas čtení 0:56 Bral drogy a žebral. Lidé z Hradce promluvili o podezřelém z vraždy dítěte na hlavním nádraží Bral drogy a žebral. Lidé z Hradce promluvili o podezřelém z vraždy dítěte na hlavním nádraží

Jenom v Pardubickém kraji přitom počet respiračních onemocnění nyní stoupl o 42 procent. Nemocných bylo 1 154 na 100 tisíc obyvatel. ČTK to řekla krajská hygienička Olga Hégrová.

Před rizikem povánočního nárůstu nákaz koronavirem pak varoval například i epidemiolog Rastislav Maďar: „Po očekávaném útlumu šíření viru mezi svátky, který vidíme každoročně, dojde v následujících týdnech k nárůstu počtu nakažených. Každý by se měl chovat zodpovědně vůči svému okolí, aby nákazu nešířil,“ napsal na sociální síti X (dříve Twitter).

Problémem je podle všeho i nižší proočkovanost v české populaci. S tím, jak pandemie skončila, nabyli mnozí dojmu, že už se není čeho bát. To je ale omyl, vysvětluje Chlíbek.

„Myslím, že lidé počítají s tím, že už měli třeba dvě, tři nebo čtyři dávky a tím pádem jim to musí stačit. Nicméně už se nenaučili to, že covid přijde pravděpodobně každý rok v trochu jiné variantě a s tím se bude muset měnit i složení očkovací látky. Přesně to se stalo i tento podzim, a proto se lidé musí nechat znovu naočkovat i přesto, že v minulosti už měli x dávek,“ dodává na závěr epidemiolog. Vakcinace tak podle něj nadále dává největší smysl a ideální je k ní přemluvit i starší osoby.

Domů
Sdílet
Diskuse