Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
6. ledna 2024 v 18:00
Čas čtení 0:43

Kim Čong-un eskaluje napětí: KLDR opět vypálila desítky střel k pohraničním ostrovům Jižní Koreje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kim Čong-un eskaluje napětí: KLDR opět vypálila desítky střel k pohraničním ostrovům Jižní Koreje
Zdroj: TASR/AP

Severní Korea už v pátek odpálila prvních 200 dělostřeleckých granátů nedaleko námořních hranic s Jižní Koreou.

Severní Korea v sobotu vypálila dalších více než 60 kusů dělostřelecké munice do Žlutého moře nedaleko pohraničního jihokorejského ostrova Jon-pchjong. Zopakovala tak páteční palbu desítek střel do této oblasti, po které Jižní Korea evakuovala své obyvatele a spustila na daném ostrově vojenské cvičení. Informovala o tom agentura AFP.

„Severokorejské síly dnes přibližně v 16:00 až 17:00 místního času (8:00 a 9:00 SEČ) vypálily přibližně 60 střel ze severozápadní oblasti ostrova Jon-pchjong,“ uvedl Sbor náčelníků štábů (JCS) jihokorejské armády ve svém prohlášení. Zároveň vyzval KLDR k ukončení této palby.

200 dělostřeleckých granátů

Severní Korea v pátek v rámci cvičení odpálila kolem 200 dělostřeleckých granátů do této oblasti nedaleko námořních hranic s Jižní Koreou. Místní úřady na nedalekých ostrovech na žádost jihokorejské armády nařídily obyvatelům, aby se evakuovali do bombových úkrytů.

Soul odpaly KLDR označil za provokaci a jihokorejská námořní pěchota několik hodin poté uskutečnila „ostré dělostřelecké cvičení se samohybnými houfnicemi K9“ na ostrovech Jon-pchjong. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že Pchjongjang uskutečnil cvičnou palbu v reakci na vojenská cvičení Jižní Koreje. KLDR zároveň odmítla, že by jí ohrozila mír na Korejském poloostrově.

Domů
Sdílet
Diskuse