Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
10. ledna 2024 v 17:09
Čas čtení 0:36

Rakovinou děložního čípku ročně onemocní stovky Češek. Tohle jim může zachránit život

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rakovinou děložního čípku ročně onemocní stovky Češek. Tohle jim může zachránit život
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

Leden je světovým měsícem povědomí o rakovině děložního čípku, kterou v Česku každý rok onemocní okolo 800 žen. V únoru startuje speciální program, který ženám usnadní prevenci.

Program s názvem ASTRA se koná pod záštitou pacientské organizace Veronica. Pacientky si budou moci ve vybraných ordinacích praktických lékařů provést samy stěr pomocí samoodběrné sady. Cílem programu je provést národní screening, který má pomoci odhalit onemocnění již v raném stadiu. 

Nemoc ve většině případů způsobuje dlouhodobá infekce lidskými papilomaviry (HPV). Přestože mají ženy ve věku 35, 45 a 55 let vyšetření na přítomnost infekce hrazená, část z nich ke gynekologovi z různých důvodů nechodí.

Cílem programu je proto provést prevenci přímo v ordinacích praktiků. „Jde o jednoduché vyšetření bez enormních nákladů, které je velmi vhodné pro každou ženu starší 30 let,“ uvádí vedoucí lékař onkogynekologického oddělení na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Jiří Sláma. 

Rakovina děložního čípku je v Česku každoročně diagnostikována přibližně 800 ženám, 300 z nich na nemoc zemře. Onemocnění může nastat u žen v jakémkoli věku. Pacientky si příznaků nemoci obvykle dlouho nevšimnou, protože počáteční stadia neprovázejí specifické příznaky. 

Domů
Sdílet
Diskuse