Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. ledna 2024 11:00
Čas čtení 1:00

Mlátili je lopatami a dávali jim elektrické šoky. Jatka v Nizozemsku dostala pokutu kvůli týrání zvířat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Průmyslový podnik vlastní rodinná firma Gosschalk v lokalitě Epe na východě Nizozemska. Na veřejnost se dostaly hrozivé záběry, které ukazují, jak zde docházelo k týrání zvířat.

Jatka v Nizozemsku dostala pokutu v přepočtu 370 tisíc korun za týrání zvířat. Podle ochránců zvířat jde o první takový případ, informuje DutchNews.nl.

Mlátili je lopatami

Nizozemská prokuratura potvrdila, že jatka patřící rodinné firmě Gosschalk v lokalitě Epe na východě země dostala pokutu a jejich zaměstnanci čelí trestnímu stíhání. Stalo se tak poté, co aktivisté na ochranu zvířat zveřejnili tajně nahrané video, na kterém zaměstnanci bijí prasata a krávy lopatami, tahají je za ocasy a dávají jim cestou na porážku elektrické šoky.

Ochranářská organizace Varkens in Nood, která natočila záběry na jatkách ještě v roce 2020, od té doby prosazuje povinnou instalaci průmyslových kamer na všech jatkách.
Ředitelka této ochranářské organizace Frederieke Schouten pro DutchNews.nl vyjádřila přesvědčení, že ačkoli udělená pokuta není vzhledem k počtu týraných zvířat příliš vysoká, jde o důležitý signál. „Nestává se často, aby jatka dostala pokutu za týrání zvířat. Obvykle jde jen o hygienické záležitosti, ale dobré životní podmínky zvířat nebývají důvodem ke stíhání na základě trestního práva,“ zdůraznila Schouten.

McDonald's a Boni s nimi končí

Když se v roce 2021 objevily záběry zachycené během třítýdenního natáčení, vyvolalo to obrovskou mediální a politickou pozornost. Nizozemské úřady tehdy dokonce jatka na osm týdnů zavřely a velcí odběratelé masa jako McDonald's a Boni zrušili smlouvy s tímto podnikem. Rodinná firma, která ho v té době vedla, zkrachovala a jatka následně převzala jiná společnost.

24. ledna 2024 8:00 Čas čtení 3:31 Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům

I když bývalý majitel jatek podle prokuratury nenese osobní odpovědnost, bývalí zaměstnanci podniku budou stíháni pro trestný čin týrání zvířat. Potrestáni mohou být výkonem veřejně prospěšných prací.

Domů
Sdílet
Diskuse