Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
13. ledna 2024 v 9:55
Čas čtení 0:58

Konec pyrotechniky v Česku? Podívej se, který druh si už nekoupíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec pyrotechniky v Česku? Podívej se, který druh si už nekoupíš
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Používání zábavní pyrotechniky už zřejmě brzy nebude tak jednoduché jako dosud. Ministři životního prostředí a zemědělství totiž připravují návrh s cílem zakázat používání některých kategorií nebo je povolit pouze v určitém čase.

Ve hře je hlavně omezení prodeje těch druhů pyrotechniky, jejichž hlavním efektem je hluk. Jedná se o produkty, které zásadním způsobem škodí celé řadě zvířat. V případě omezení pyrotechniky dojde také k zásadnímu zlepšení v oblasti kvality ovzduší. 

„V posledních dnech se ke mně dostalo několik smutných příběhů, kdy došlo ke zranění či smrti zvířete v důsledku použití zábavní pyrotechniky. Mluvil jsem například s farmářkou z Olomoucka, které se na farmě na Štědrý den v důsledku použití zábavní pyrotechniky předčasně narodilo mrtvé tele,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) s tím, že bude usilovat o zpřísnění pravidel pro prodej a používání zábavní pyrotechniky. 

19. prosince 2023 v 6:41 Čas čtení 1:18 Víme, která pyrotechnika je „relativně“ bezpečná. Poznáš ji jednoduše podle dvou znaků Víme, která pyrotechnika je „relativně“ bezpečná. Poznáš ji jednoduše podle dvou znaků

Specializované prodejny

V plánu je také omezení dostupnosti některých druhů pyrotechniky, hlavně kategorií F2 a F3. Ty by se podle Výborného mohly prodávat pouze ve specializovaných prodejnách. Příkladem může být Slovensko, kde podobný návrh nedávno přijali. Novela zákona o ochraně ovzduší nyní čeká na projednání vládou, cílem ministrů je schválit návrh co nejdříve.

2. ledna 2024 v 9:05 Čas čtení 0:25 Česká pyrotechnika zabíjela v Německu. Při jejím odpalování zemřel mladík Česká pyrotechnika zabíjela v Německu. Při jejím odpalování zemřel mladík

Při odpalování pyrotechniky se v ovzduší zvyšuje intenzita prachových částic, která se po půlnoci zvyšuje zejména ve městech, kde dochází k největšímu počtu odpalů. „Nejhůře na tom jsou náměstí nebo sídliště ve větších městech, kde je vysoká intenzita odpalů a zároveň relativně uzavřený prostor, který omezuje rozptyl znečištění do okolí, a to se tak kumuluje,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Domů
Sdílet
Diskuse