Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
15. ledna 2024 12:31
Čas čtení 0:52

Jednání o korespondenční volbě se blíží. Proti novele jsou ANO a SPD

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jednání o korespondenční volbě se blíží. Proti novele jsou ANO a SPD
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanci zahájí příští týden ve středu úvodní debatu o sporném koaličním návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.

Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD. Očekávají se obstrukce i noční poslanecká jednání. K volbě poštou pro české občany v cizině nechali vládní poslanci svolat mimořádnou schůzi.

15. ledna 2024 9:37 Čas čtení 1:00 Slovenské státní vyznamenání dostali i Češi. Ocenění má inspirovat mladé Slovenské státní vyznamenání dostali i Češi. Ocenění má inspirovat mladé

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do sněmovny v roce 2025.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Opoziční zástupci mluví o možném ohrožení demokracie a o rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.

Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční představitelé uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení korespondenční volby nechce.

Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.

Domů
Sdílet
Diskuse