Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
16. ledna 2024 v 17:40
Čas čtení 1:17

Občanka v mobilu už od ledna. Co všechno bys měl*a vědět?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Občanka v mobilu už od ledna. Co všechno bys měl*a vědět?
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Od 20. ledna startuje aplikace eDoklady, do které si budeš moci nahrát občanku. Kde všude půjde použít?

Občankou v mobilu se budeš moct už za pár dní prokazovat při silniční kontrole nebo při kontaktu s ministerstvy. U toho to však neskončí, další milník aplikaci čeká 1. července 2024, kdy půjde použít u soudů, na katastrálních či živnostenských úřadech nebo na matrice.

15. ledna 2024 v 11:25 Čas čtení 0:36 Uvažuješ nad hypotékou? Jejich ceny by v roce 2024 měly začít klesat Uvažuješ nad hypotékou? Jejich ceny by v roce 2024 měly začít klesat

V roce 2025 se možnost použití virtuální občanky už finálně rozšíří do ostatních orgánů veřejné moci a soukromých osob, například do bank, k notářům, exekutorům, volební komisi anebo na poštu. Celý výčet jednotlivých orgánů a toho, kdy u nich budeš moct virtuální občanku použít, najdeš tady.

Co budu pro používání eDokladů potřebovat?

Budeš potřebovat jen chytrý telefon a Identitu občana, kterou si vytvoříš na internetu. Připojení na internet budeš zároveň potřebovat i při registraci a prokazování ověřovateli na přepážce. V ostatních případech můžeš aplikaci používat i offline.

Budu moci nadále požívat i fyzický doklad?

Ano, občanku můžeš nadále používat i v její fyzické podobě.

Mohu se občankou v mobilu prokazovat i v zahraničí?

Ze začátku ne, ale od 1. ledna 2025 budeš moct aplikaci používat na zastupitelských úřadech v zahraničí.

15. ledna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:42 Uvažuješ o tom, že se přestěhuješ do zahraničí? Toto je žebříček top 10 nejlepších zemí pro život Uvažuješ o tom, že se přestěhuješ do zahraničí? Toto je žebříček top 10 nejlepších zemí pro život

Jak si zablokuji aplikaci, pokud mi telefon někdo ukradne?

V Portálu občana budeš moct aplikaci odpojit, čímž se registrace v zařízení zruší.

Budu si moct do aplikace nahrát i jiné doklady?

Se startem aplikace letos v lednu si tam budeš moct nahrát jen občanku, v budoucnu se tam budou postupně přidávat i další průkazy.

Bezpečnost dat a osobních údajů

Aplikace bude zamčená, dostaneš se do ní jen po naskenování obličeje anebo otisku prstu. Vláda dále poznamenává, že data nebudou přístupná nikomu jinému než tobě, takže ani státu. Údaje totiž budou uložené v zašifrované podobě v bezpečném úložišti tvého telefonu.

Domů
Sdílet
Diskuse