Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. ledna 2024 9:13
Čas čtení 1:21

eDoklady už má 100 tisíc lidí. S aplikací byly problémy, poslanec ANO si rýpl do Bartoše

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
eDoklady už má 100 tisíc lidí. S aplikací byly problémy, poslanec ANO si rýpl do Bartoše
Zdroj: Česká pirátská strana

Aplikace eDoklady byla spuštěna 20. ledna, za dva dny si ji i přes problémy stáhlo více než 100 tisíc lidí. Důvodem potíží byl výpadek Identity občana i problémy cloudových technologií Azure po celé Evropě.

Již během prvního dne od spuštění aplikace začali její potenciální uživatelé upozorňovat na problémy, se kterými se potýkali při přihlášení. „Aktuálně je chybových asi jedno procento registrací. Všechny týmy jsou už od pátečního večera v pohotovosti a všechny dílčí problémy neustále řeší,“ uvedl hned v sobotu místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

16. ledna 2024 17:40 Čas čtení 1:17 Občanka v mobilu už od ledna. Co všechno bys měl*a vědět? Občanka v mobilu už od ledna. Co všechno bys měl*a vědět?

Co se stalo?

Vysoký zájem o aplikaci přetížil infrastrukturu Národní identitní autority, na které pracuje Identita občana. Ta je potřeba k přihlášení a zpřístupnění digitální občanky. „Aplikace jako taková funguje v pořádku, problém je ‚pouze‘ s přihlášením a stažením dat. Po odezvě prvotního náporu na systém tento problém nijak neovlivní používání aplikace,“ uvedla na sociální síti X Digitální a informační agentura – DIA. 

Tento výpadek je pro Digitální a informační agenturu impulsem k obnově systému Identity občana, momentálně je však již vyměňován hardware základních registrů, takže Národní identitní autorita projde úpravou až poté.

Kromě přetížení Identity občana se aplikace v neděli na pár hodin potýkala s dalším problémem – cloudové technologie Azure, na kterých částečně běží backend aplikace, hlásily problémy po celé Evropě.

Bartoš reaguje

Bartoš po celý víkend na sociální síti X informoval o stavu aplikace. Zároveň poznamenal, že start velkých komerčních projektů mívá vždycky omezenou účast. „Do gmailu se na začátku mohlo pouze na pozvání, podobná omezení měl při startu i facebook a další digitální služby. Jejich zřizovatel si tím zajišťuje pozvolný růst uživatelů. Dělá se to i jinde: do velkých letadel lidé nastupují postupně podle čísla sedadel,“ uvedl a dodal, že stát takovéto možnosti nemá, což byl i důvod přetížení.

Opoziční politici si přesto neodpustili rýpnutí. „Jak to říkal Pirát Ivan Bartoš před volbami? Že jsou připraveni a umí digitalizaci a všechno pojede jako po másle?“ napsal Martin Kolovratník (ANO) na X.

Domů
Sdílet
Diskuse