Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
23. ledna 2024 9:56
Čas čtení 1:30

„Fašisto,“ skandovali v hospodě na Rakušana. V Karviné začala jeho tour Debaty bez cenzury

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Fašisto,“ skandovali v hospodě na Rakušana. V Karviné začala jeho tour Debaty bez cenzury
Zdroj: Úřad vlády ČR/propagační materiál

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) začal svou „tour“ s názvem Debaty bez cenzury. Odstartovala poměrně zostra.

Debata v pivnici Centrum v Karviné začala otázkou z publika: „Kdy podáš demisi? Protože už jsi pokazil, na cos šáhl.“ Rakušan odpověděl: „Zklamu vás, ale já nehodlám podávat demisi.“ Chvíli poté, co ho hospoda vypískala, se prostorem začalo ozývat pokřikování: „Demisi!“ Ministr vnitra s lidmi debatoval o cenách potravin či energie nebo o korespondenční volbě. Návštěvníky zajímala i kauza Dozimetr a termín jejího vyřešení. Rakušan odvětil, že soud s aktéry Dozimetru začne letos. 

16. ledna 2024 11:14 Čas čtení 1:27 Rakušan vyráží na „tour“. S Debatou bez cenzury navštíví osm měst, přijede i k tobě? Rakušan vyráží na „tour“. S Debatou bez cenzury navštíví osm měst, přijede i k tobě?

Debatující se zeptali i na válku na Ukrajině. „Proč tak vehementně podporujete kyjevský fašistický režim?“ zněla otázka z publika předtím, než hospoda začala na ministra skandovat: „Fašisto!“ Rakušan později na sociální síti X (dříve Twitter) uvedl, že očekával kritiku a ostrá slova. V rámci akce Debaty bez cenzury si naschvál vybral místa, kde vláda a STAN nemají tak velkou podporu.

„Můj děda byl čtyři roky v koncentráku, aby o mně někdo říkal, že jsem fašista,“ odpověděl na otázku o Ukrajině Rakušan. „A pokud budete popírat, že je Putin vrah dětí, žen a civilistů na Ukrajině, tak se neshodneme,“ dodal.

I přes kritiku, která po celou debatu padala, mu poté někteří návštěvníci poděkovali, a dokonce i koupili panáka. „Mám za sebou první debatu bez cenzury v Karviné. Nebylo to snadné. Ale naše země se nebude posouvat dopředu, pokud v ní nebude probíhat svobodná diskuse, když budeme utíkat před kritikou a nepostavíme se problémům čelem,“ napsal Rakušan na X. 

Reakce politiků

K debatě v Karviné se vyjádřili poslanci STAN, kteří Rakušanovu tour podporují. „Nedávno jsem tu psala, že máme mít koule něco dělat... Díky za to, že jste v čele,“ okomentovala na platformě X diskusi poslankyně Barbora Urbanová. K debatě se vyjádřila i místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová: „Jsem hrdě tým STAN.“

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Poslanec Viktor Vojtko zase poznamenal, že k politice a zastupování občanů země patří i vyslechnout si nepříjemnou kritiku od nespokojených odpůrců a bez urážek, ale s argumenty a jasnými názory se je snažit přesvědčit. Podle něj se to Rakušanovi povedlo „bezezbytku“. 

Koaliční partneři Rakušanův krok hned po oznámení akce kritizovali třeba za to, že není týmový hráč. Ministr vnitra se do března chystá navštívit ještě dalších sedm měst. Postupně pojede do Sokolova, Mostu, České Lípy, Vyškova, Přerova, Ústí nad Labem a Havířova.

Domů
Sdílet
Diskuse