Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. ledna 2024 9:05
Čas čtení 1:14

V USA poprvé v historii provedli popravu dusíkem, trvala 22 minut. Takto probíhal celý proces

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Popravu provedli ve státě Alabama.

V americkém státě Alabama byla ve čtvrtek poprvé v historii USA provedena poprava za použití dusíku. Vězeň Kenneth Eugene Smith byl usmrcen poté, co mu byla na obličej nasazena dýchací maska a kyslík byl nahrazen dusíkem. Ten způsobí, že člověk po několika sekundách upadne do bezvědomí. Poprava se uskutečnila ve čtvrtek večer místního času v alabamské věznici.

Muž byl v roce 1988 spolu s dalším mužem shledán vinným z nájemné vraždy. Jeho komplic byl popraven již v roce 2010. První pokus o popravu 58letého Smithe v roce 2022 se nezdařil, protože se mu nepodařilo zavést kanylu, skrze kterou mu měla být vstříknuta smrtící látka do paže. Několik hodin strávil připoután k popravčímu stolu, než ho odvedli zpět do cely.

Smith
Zdroj: Alabama Department of Corrections

Nejvyšší soud ve středu zamítl Smithovu žádost o odklad popravy. Zamítl jeho tvrzení, že provedení druhé popravy poté, co přežil první pokus, by bylo protiústavní.

Kromě právníků se proti dusíkové masce ohradila také Organizace spojených národů. Podle ní by mohlo jít o mučení. Pumpování dusíku do těla totiž může způsobit, že bude zvracet, a existuje obava, že by se mohl začít dusit vlastními zvratky.

Několik minut byl při vědomí

Poprava trvala přibližně 22 minut, přičemž Smith byl pravděpodobně několik minut při vědomí. Nejméně dvě minuty se zdálo, že se třese a svíjí, a pak ještě několik minut těžce dýchal.

„Dnes v noci se díky úsilí Alabamy lidstvo vrací o krok zpět. Odcházím s láskou, mírem a světlem,“ uvedl Smith v prohlášení před popravou. Popravě přihlíželi členové jeho rodiny, kterým v prohlášení poděkoval za podporu.

Inhalaci dusíku jako způsob popravy schválily tři americké státy, kromě Alabamy také Mississippi a Oklahoma. Alabama ji zavedla jako první.

Domů
Sdílet
Diskuse