Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
1. února 2024 14:00
Čas čtení 0:48

Energetická společnost Armex Energy dostala rekordní pokutu. Za nekalé praktiky musí zaplatit miliony

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Energetická společnost Armex Energy dostala rekordní pokutu. Za nekalé praktiky musí zaplatit miliony
Zdroj: Unsplash.com

Energetický regulační úřad (ERÚ) ve čtvrtek uložil rekordní pokutu společnosti ARMEX ENERGY, a. s., kvůli nekalým obchodním praktikám. Zaplatit musí přes čtyři miliony korun za protispotřebitelské jednání.

Společnost dostala pokutu především za nedodržení fixované ceny, požadování úhrady neobjednaných dodávek energie nebo pozdní vyřizování reklamací. Výše pokuty je ale způsobena hlavně kvůli přestupku proti zákonu o ochraně spotřebitele, který společnost spáchala hned 55 dílčími útoky proti spotřebitelům. Rozhodnutí je pravomocné.

1. února 2024 11:15 Čas čtení 1:10 Nová zelená úsporám: Lidé mohou využít vyšší příspěvek na fotovoltaiku, má ale jednu podmínku Nová zelená úsporám: Lidé mohou využít vyšší příspěvek na fotovoltaiku, má ale jednu podmínku

Firma na českém trhu působí přes 18 let a dodává energii téměř 80 tisícům lidí. Tržby společnosti ročně přesahují jeden a půl miliardy korun. Na svých stránkách uvádí, že jsou pro ni zákazníci na prvním místě, zjištění ERÚ tomu však neodpovídá.

Dodavatel energie se snažil převést své zákazníky z fixovaných na spotové kontrakty, které byly často mnohem méně výhodné. Cena spotových produktů se totiž mění dle vývoje na burze. Ačkoliv měli spotřebitelé dle smlouvy na fixované ceny nárok, v dopisech, které dodavatel zasílal zákazníkům, uváděl, že pokud s přechodem na „spoty“ nesouhlasí, mohou si vybrat buď alternativní ceníkový produkt, nebo smluvní vztah ukončit.

1. února 2024 9:35 Čas čtení 1:28 Máš problém s alkoholem? Tenhle test ti řekne, jak na tom jsi Máš problém s alkoholem? Tenhle test ti řekne, jak na tom jsi

Ve správním řízení se společnost hájila tím, že ji k tomuto jednání opravňovaly obchodní podmínky. Ty však, jak upozorňuje členka Rady ERÚ Markéta Zemanová, měnila až dodatečně, aby nemusela dodržovat své závazky. Dodavatel mimo jiné i ve třech případech využíval agresivní obchodní praktiky a v 15 případech pak porušil energetický zákon tím, že nedodržel standard lhůty pro vyřízení reklamace vyúčtování.

Domů
Sdílet
Diskuse