Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adam Tichý ČTK
7. února 2024 16:00
Čas čtení 0:34

Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností. I nadále je veden jako agent StB

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností. I nadále je veden jako agent StB
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš neuspěl se stížností, kterou podal ke slovenskému ústavnímu soudu. Babiš podal stížnost vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu ohledně evidence u StB.

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností, kterou podal vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu. Tyto soudy zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

7. února 2024 12:15 Čas čtení 0:42 Nejoblíbenější holka v Alianci. Ministryně Černochová spouští prodej trička, které darovala Babišovi Nejoblíbenější holka v Alianci. Ministryně Černochová spouští prodej trička, které darovala Babišovi

Vyplývá to z oznámení slovenského ústavního soudu, podle kterého příslušný senát o stížnosti rozhodl na svém neveřejném jednání 1. února. Tímto rozhodnutím ale Babišova „tahanice“ se slovenskými soudy nekončí, loni totiž expremiér oznámil, že jeho právníci podali v případu novou žalobu – tentokrát na slovenské ministerstvo vnitra.

Andrej Babiš tímto definitivně prohrál soud s Ústavem paměti národa, podle kterého patřil mezi agenty Státní bezpečnosti. V evidenci spolupracovníků StB byl veden jako agent s krycím jménem Bureš a evidenčním číslem 25085.

7. února 2024 7:00 Čas čtení 3:17 Ukrajinci v Česku dávky nevysávají, realita je drsná. Nesmí mít úspory, nejhůř jsou na tom ženy Ukrajinci v Česku dávky nevysávají, realita je drsná. Nesmí mít úspory, nejhůř jsou na tom ženy

Bývalý premiér tyto historické dokumenty zpochybňuje a spolupráci s StB dlouhodobě odmítá. Soudy však Babišovi už několikátým rozhodnutím nedaly za pravdu.

Domů
Sdílet
Diskuse