Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
9. února 2024 v 17:27
Čas čtení 0:41

Turisty na Sněžce čekalo nemilé překvapení. Rozbila se lanovka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Turisty na Sněžce čekalo nemilé překvapení. Rozbila se lanovka
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Pudelek/volně k užití

V lanovce na Sněžku se porouchal jeden z elektromotorů. Jak to vypadá s opravou?

Po deseti letech v provozu se porouchal motor na kabinové lanové dráze, která vede z Pece na Růžovou horu. Odtud musí turisté dojít na vrchol pěšky. Příčina poruchy je zatím neznámá. Výpadek lanovky potrvá zřejmě až do konce února.

9. února 2024 v 15:23 Čas čtení 0:41 TV Barrandov má zase proud. Soud rozhodl o obnovení dodávek elektřiny TV Barrandov má zase proud. Soud rozhodl o obnovení dodávek elektřiny

„Jednáme o novém motoru s výrobcem lanovky, italskou společností Leitner, což by dobu odstávky mohlo výrazně zkrátit,“ citují Novinky.cz Jiřího Špetla, náčelníka lanovky, která je vlastněná městem Pec pod Sněžkou. „Sehnat optimální motor, kompatibilní s ostatní lanovkovou technologií, není úplně jednoduché. Každá lanovka má jiný a motory vhodné pro jednotlivé lanovky běžně na skladě výrobce nejsou. Nejde tedy jednoduše vyměnit kus za kus,“ dodal.

Lanovka vydrží pouze vítr do rychlosti 60 kilometrů za hodinu. Od svého porouchání by tak do konce února stejně nemohla jezdit, vítr je na vrchní části hory příliš silný.

Pomocí kabinové lanové dráhy je zároveň zásobován bufet a Česká poštovna. Obsluha často vynáší nutné věci pěšky v batozích a tvoří si zásoby trvanlivých potravin, kdyby se náhodou něco podobného stalo. I tak by ale delší odstávka mohla provoz zkomplikovat.

Domů
Sdílet
Diskuse