Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
14. února 2024 15:37
Čas čtení 1:06

Francouzská obec se rozhodla bojovat s „invazí“ chytrých telefonů. Vydala bizarní zákaz

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francouzská obec se rozhodla bojovat s „invazí“ chytrých telefonů. Vydala bizarní zákaz
Zdroj: Unsplash / Julio Lopez

Pohled na lidi zírající do telefonů je běžnou realitou našich ulic. Svérázným způsobem se proti tomuto fenoménu rozhodli bojovat obyvatelé francouzské vesnice Seine-Port, kteří v referendu odhlasovali zákaz používání chytrých telefonů na veřejnosti.

Obec Seine-Port ležící jižně od Paříže má jen okolo dvou tisíc obyvatel, díky tamnímu nedávnému referendu se však stala světovým unikátem. V obci nově platí zákaz používání telefonů na ulicích, v obchodech i v parcích, informuje deník The Guardian

3. února 2024 12:15 Čas čtení 0:43 Dvě legendární značky chytrých telefonů končí. Možná je používáš i ty Dvě legendární značky chytrých telefonů končí. Možná je používáš i ty

Nová pravidla platí pro děti i dospělé, telefon už do ruky nevezmou při chůzi po ulici, při posezení s přáteli na lavičce v parku či během jídla v restauraci. Od telefonu musí držet ruce pryč dokonce i rodiče, kteří čekají na své děti před branami škol. Utrum mají také lidé využívající online mapy, nově se mají „postaru“ zeptat na cestu místních.  

Pokud byste nabyli dojmu, že tím bizarní příběh končí, opak je pravdou. Obec schválila také speciální dokument, který udává pravidla rodinám s dětmi. Děti v obci nově nesmí používat přístroje s obrazovkou ráno, před spaním či během jídla. Pokud rodiče dospívajících podepíšou speciální dohodu, že svému dítěti do 15 let nedají chytrý telefon, obdrží od radnice staromódní přístroj umožňující pouze volání. 

Pokutu nelze vymáhat

K urnám během hlasování dorazilo celkem 277 lidí, tedy asi 20 procent voličů, pro přijetí novely hlasovalo 54 procent nich. Jak uvádí deník, nová vyhláška není policejně vymahatelná, protože ve Francii neexistuje žádní národní zákon namířený proti používání smartphonů. Podle starosty města Vincenta Paula-Petita z pravicové strany Les Républicains se jedná o jakousi výzvu pro uživatele telefonů. „Chci chránit veřejná prostranství před invazí chytrých telefonů,“ uvedl. 

Domů
Sdílet
Diskuse