Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
21. února 2024 12:45
Čas čtení 0:53

Zakladatel Člověka v tísni Jaromír Štětina je na ruském seznamu hledaných osob. „Bojím se o život,“ uvedl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ruský nezávislý server Mediazona zveřejnil seznam osob, které jsou v hledáčku ruských úřadů. Na seznamu jsou minimálně čtyři Češi, mezi nimi například bývalý senátor, válečný reportér a spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Jaromír Štětina.

Štětina v rozhovoru pro server iRozhlas.cz uvedl, že o svém jméně na seznamu nevěděl. Jedním z důvodů podle jeho slov může být to, že dlouhodobě podporuje vlasovce (ruská osvobozenecká armáda bojující během druhé světové války proti Sovětskému svazu na straně nacistického Německa, pozn. red.). 

21. února 2024 9:45 Čas čtení 0:51 FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma

„Myslím, že to bude jeden z důvodů, které přispěly k tomu, že jsem na takovém seznamu. Myslím ale, že jsem se ničím neprovinil. Místo toho, aby v Moskvě ocenili moji objektivnost, tak vyhrožují,“ prohlásil Štětina s tím, že žije ve strachu a bojí se o život. 

Jaromír Štětina na snímku z roku 2020.
Jaromír Štětina na snímku z roku 2020. Zdroj: Profimedia

Dalším z Čechů na seznamu je Matouš Bulíř, který v minulosti dostal podmínku za vyvěšování protiromských cedulí v blízkosti památníku v Letech na Písecku. Bulíř se po ruské invazi na Ukrajinu přihlásil jako dobrovolník na pomoc napadené zemi.

Mezi hledanými Čechy podle iDnes.cz figuruje také Jan Dašek, který je předsedou družstva, jehož členy jsou především Ukrajinci. České občanství mají také minimálně další dvě osoby na seznamu – Michaela Krešlová a Sergej Kiriček. 

Mezi hledanými je i estonská premiérka 

Osobám, které se na seznamu nacházejí, hrozí při vstupu na území Ruska zatčení. Zveřejněný seznam není kompletní, neboť ruské úřady jména hledaných osob nezveřejňují, ale pouze odpovídají na dotazy ze strany médií. Z evropských politiků je na seznamu například estonská premiérka Kaja Kallas, kterou Rusko stíhá za odstraňování sovětských pomníků, a litevský ministr kultury Simonas Kairys. 

Domů
Sdílet
Diskuse