Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
23. února 2024 15:30
Čas čtení 0:54

Poptávkové mikrobusy bez pevné trasy a jízdních řádů? Pilotní provoz zahájí Česko už letos

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poptávkové mikrobusy bez pevné trasy a jízdních řádů? Pilotní provoz zahájí Česko už letos
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Do systému veřejné dopravy ve Středočeském kraji bude zahrnuta poptávková doprava. Tento systém budou zajišťovat mikrobusy, které budou jezdit bez pevných jízdních řádů převážně v nočních hodinách.

Zavedení provozu na Českobrodsku dnes schválili středočeští radní. Mělo by jít o doplněk ke stávajícímu systému veřejné dopravy, a to zejména v nočních hodinách, kdy poptávka po veřejné dopravě není tak silná. Informoval o tom server Zdopravy.cz.

21. února 2024 9:45 Čas čtení 0:51 FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma

Středočeský kraj vybral oblast Českobrodska kvůli dobrému železničnímu spojení s Prahou a chybějícím spojům veřejné dopravy ve večerních hodinách. Pilotní provoz by se měl týkat dvou mikrobusů, které si cestující budou moci objednat přes aplikaci PID Lítačka nebo telefonicky. K zahájení programu by mělo dojít v létě letošního roku.

Podle Petra Boreckého, který je ve funkci radního Středočeského kraje pro veřejnou dopravu, mnoho lidí ve večerních hodinách používá auto, protože se pozdě večer nemají jak dostat domů. Poptávková doprava by měla tento problém vyřešit a zajistit možnost dopravy i v okrajových časech.

Jak už jsme zmínili, mikrobusy budou jezdit bez pevných jízdních řádů. Trasy se budou tvořit takzvanou dynamickou tvorbou na základě skutečné poptávky. Objednávání cest a plánování tras bude mít na starost plně automatizovaná aplikace založená na umělé inteligenci.

20. února 2024 10:30 Čas čtení 0:42 Žena si rozřízla nohu botami z e-shopu. Nakupují tam i Češi a Češky Žena si rozřízla nohu botami z e-shopu. Nakupují tam i Češi a Češky

Podle kraje má poptávková doprava potenciál zlepšit dostupnost veřejné dopravy a zefektivnit využívání veřejných prostředků. Více informací najdeš na oficiálním webu.

Domů
Sdílet
Diskuse