Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
24. února 2024 16:14
Čas čtení 1:12

„Více zbraní pro Ukrajinu.“ Několik tisíc lidí v Praze demonstruje proti ruské agresi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Více zbraní pro Ukrajinu.“ Několik tisíc lidí v Praze demonstruje proti ruské agresi
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Lidé s ukrajinskými vlajkami a transparenty se dnes odpoledne sešli na náměstí Kinských v Praze, aby pochodem a následným shromážděním na Staroměstském náměstí podpořili ukrajinský boj proti ruské agresi.

Akce se konají v den druhého výročí vpádu ruské armády na Ukrajinu. Na akci podle zpravodaje ČTK dohlížejí desítky policistů. Dle Deníku N se průvodu účastní několik tisíc lidí.

Na transparentech, které jsou často v angličtině, mají lidé hesla jako „Zastavte Putina, zastavte válku“, „Rusko mučí a zabíjí“ nebo „Více zbraní pro Ukrajinu“. Krátce po 15:00 průvod vyrazil na svou trasu za skandování hesla „Stand with the Ukraine!“ (Stůjte za Ukrajinou!).

24. února 2024 14:34 Čas čtení 0:51 VIDEO: Američanka ruského původu darovala 50 dolarů Ukrajině. Zatkli ji za vlastizradu, hrozí jí drakonický trest VIDEO: Američanka ruského původu darovala 50 dolarů Ukrajině. Zatkli ji za vlastizradu, hrozí jí drakonický trest

Trasa pochodu od pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, který je pro Ukrajince symbolem svobody a samostatnosti, povede kolem pomníku obětem komunismu na Újezdě přes Karlův most. Shromáždění na Staroměstském náměstí má zahájit prezident Petr Pavel, ohlášený je videopozdrav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho manželky Oleny.

Slovo na shromáždění dostanou rovněž lidé, kteří organizují pomoc Ukrajině a Ukrajincům, a příjemci pomoci. Vystoupí také zástupci všech čtyř pořádajících organizací, jimiž jsou Evropský kongres Ukrajinců, Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Paměť národa. Akci má zakončit čtení manifestu Paměti národa ve formě apelu na evropské lídry, aby dostáli svým slibům ohledně podpory Ukrajiny.

Rusko, které už v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, zahájilo další agresi proti Ukrajině 24. února 2022. Dokázalo původně obsadit pouze čtvrtinu ukrajinského území, část z něj Ukrajinci získali zpět. Válka si podle dosavadních odhadů vyžádala statisíce lidských životů včetně civilistů. Symbolem ruských zvěrstev se stalo město Buča, kde bylo objeveno asi 500 těl zavražděných civilistů včetně malých dětí a mladistvých.

Mezinárodní instituce odhadly přímé škody způsobené dvěma roky bojů na Ukrajině na 141,6 miliardy eur (3,6 bilionu korun). Kvůli válce ze země odešlo na 6,3 milionu lidí, dvě třetiny z nich do zemí EU. Na Ukrajinu směřuje materiálová a humanitární pomoc včetně dodávek vojenské techniky a munice, které jsou ale kvůli ruské převaze označovány za nedostatečné. Rusko kvůli agresi čelí sankcím, podle kritiků nejsou znatelně účinné.

Domů
Sdílet
Diskuse