Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
28. února 2024 12:18
Čas čtení 1:04

Sněmovna zatím nestihla hlasovat o manželství pro všechny. Jednání obstruovalo hnutí SPD

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna zatím nestihla hlasovat o manželství pro všechny. Jednání obstruovalo hnutí SPD
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití

Poslanci ve středu projednávali zákon o svazcích pro stejnopohlavní páry. Dopoledne mělo dojít i k hlasování, to se ale kvůli dlouhému projevu poslance Jana Síly (SPD) nestihlo. K hlasování by mohlo dojít odpoledne, až skončí schůze o migračním paktu.

Manželství pro všechny není blíže ke schválení, i přestože o něm ve středu ve třetím čtení jednala Sněmovna. Schůzi obstruoval svým dlouhým projevem poslanec za SPD Jan Síla, k hlasování tedy nedošlo. Jednání muselo být ukončeno v 10:50 kvůli mimořádné schůzi k migračnímu paktu, kterou svolalo hnutí ANO.

28. února 2024 8:30 Čas čtení 1:14 Poslanecká sněmovna bude schvalovat uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví Poslanecká sněmovna bude schvalovat uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví

Přesto by se dnes mohlo stihnout hlasovat, a to odpoledne po skončení schůze o migračním paktu. O tom momentálně jedná širší vedení Sněmovny svolané Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Pokud by poslanci hlasování nestihli ani odpoledne, budou o zákonu rozhodovat v pátek.

Zákon o svazcích pro stejnopohlavní páry dopoledne podpořil i prezident Petr Pavel svým vyjádřením na síti X.

Předsedové jednotlivých poslaneckých klubů se již dříve nechali slyšet, že v otázce manželství pro všechny mají jejich poslanci volnou ruku a budou hlasovat podle vlastního přesvědčení. Výjimkou je hnutí SPD, které již v úterý na tiskové konferenci ohlásilo, že návrh nepodpoří ani jedním hlasem.

Téma manželství pro všechny dělí i stávající vládní koalici – ODS a lidovci jsou většinově proti, zatímco poslanci stran TOP 09, STAN a Pirátů jsou ve většině pro uzákonění sňatků pro stejnopohlavní páry. O výsledku hlasování tak budou nejspíše rozhodovat jednotky hlasů.

I kdyby ale zákon prošel Sněmovnou, musel by ho schválit ještě Senát. Jeho představitelé jsou většinově konzervativnější než poslanci, což se ukázalo i u nedávného hlasování o Istanbulské úmluvě, která Senátem neprošla o dva hlasy.

Domů
Sdílet
Diskuse