Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
4. března 2024 16:45
Čas čtení 0:51

Krvavé rány a znečištění od výkalů. Inspekce upozornila na týrání skotu na Jihlavsku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Krvavé rány a znečištění od výkalů. Inspekce upozornila na týrání skotu na Jihlavsku
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Chovatel dostal závazný pokyn k odstranění nedostatků. Zároveň na něj bude podáno trestní oznámení.

Kontrola inspektorů Státní veterinární správy (KVS pro Kraj Vysočina) zjistila v chovu skotu v Krasonicích na Jihlavsku týrání zvířat. Jednalo se zejména o nevhodné vazné ustájení dospělých kusů i telat, které zvířatům působilo zranění. Nedostatečná byla také podestýlka či napájení. Státní veterinární správa (SVS) o tom informovala v tiskové zprávě.

4. března 2024 12:10 Čas čtení 1:34 Jsme na straně rodičů, hlásí KDU-ČSL. Jste mimo realitu, kritizují lidé kampaň strany Jsme na straně rodičů, hlásí KDU-ČSL. Jste mimo realitu, kritizují lidé kampaň strany

KVS pro Vysočinu obdržela podnět k prošetření výše zmíněného chovu na konci února. „Součástí tohoto podnětu byl videozáznam, po jehož zhlédnutí posoudila KVS situaci v uvedeném chovu jako závažnou. Hned následující den proto veterinární inspektoři provedli v chovu neohlášenou kontrolu. Ta neúnosné podmínky v chovu potvrdila,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Nejzávažnějším zjištěním byl chov zvířat vazným způsobem, při kterém byla vlivem řetězů celkem u osmi kusů narušena integrita kůže a podkoží s následným krvácením a zánětlivými procesy v různém rozsahu. Vazně bylo ustájeno také šest nejmladších telat, což je zakázáno. U dospělých kusů nebylo dostatečně podestláno.

krávy, skot
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

„Zvířata v důsledku toho neměla k dispozici čistý a suchý prostor k ulehnutí. Skot byl silně znečištěn od výkalů, což svědčí o dlouhodobosti tohoto jednání. Část napájecích zařízení byla znečištěná a nefungovala,“ dodal Vorlíček. 

Inspekce na místě uložila chovateli závazný pokyn k odstranění výše zmíněných nedostatků včetně zajištění ošetření poraněných zvířat. Zda tak chovatel učinil, ověří KVS následnou kontrolou. Kromě toho bude na chovatele podáno trestní oznámení.

Domů
Sdílet
Diskuse