Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
5. března 2024 18:32
Čas čtení 0:47

Evropská komise udělila Applu obří pokutu za šikanu Spotify. Kolik musí zaplatit?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropská komise udělila Applu obří pokutu za šikanu Spotify. Kolik musí zaplatit?
Zdroj: Unsplash/Laurenz Heymann/na voľné použitie

Eurokomisařka Margrethe Vestager v pondělí zveřejnila sumu, kterou Evropská komise vyčíslila společnosti Apple. Je o víc než dvě třetiny vyšší, než se očekávalo, a jedná se o třetí nejvyšší pokutu v historii EU udělenou za porušení hospodářské soutěže.

Apple bude muset zaplatit 1,84 miliardy eur (46,5 miliardy korun). „Evropská komise dnes Apple pokutovala částkou 1,84 miliardy eur za zneužívání dominantního postavení na trhu s distribucí hudby. Apple protiprávně bránil vývojářům aplikací informovat uživatele o tom, že mohou ušetřit nákupem hudby mimo jeho ekosystém,“ cituje portál Connect! eurokomisařku Vestager.

5. března 2024 14:47 Čas čtení 0:42 Češi dále chudnou. Mzdy v závěru loňského roku opět reálně klesly Češi dále chudnou. Mzdy v závěru loňského roku opět reálně klesly

Za co Apple platí?

Celý spor začal roku 2019, kdy si Spotify stěžovalo, že ho americká společnost v App Storu šikanuje. Konkrétně si hudební platforma stěžovala na tři věci, které byly postaveny na tom, že Apple Music si není rovno s dalšími zprostředkovateli hudby. Spotify a další takové aplikace prý Apple Music nemohou konkurovat, protože musí odvádět 15 až 30 procent z ceny předplatného.

Apple zároveň nedovoloval v aplikacích jako Spotify alternativní platební metody, všechno muselo jít přes Apple Pay. Navíc americká společnost ani neumožňovala zmínit, že existují i jiné levnější platební metody, třeba přes web.

Spokojené Spotify

Spotify výsledek sporu těší, Apple pozitivní emoce nesdílí. „Fungovat bezplatně Spotify nestačí. Chce také přepsat pravidla App Storu tak, aby mělo ještě více výhod,“ tvrdí Apple. K verdiktu Evropské komise se prý odvolá. Dle něj jeho chování nemohlo Spotify nijak ohrozit, protože i tak má v EU nadpoloviční podíl všech hudebních předplatných. 

Domů
Sdílet
Diskuse