Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
6. března 2024 8:50
Čas čtení 0:53

Volební superúterý v USA: Primárky ovládli Biden a Trump

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Volební superúterý v USA: Primárky ovládli Biden a Trump
Zdroj: TASR/AP

Poslední Trumpova republikánská soupeřka Nikki Haley sice překvapivě zvítězila ve Vermontu, ale v ostatních státech, kde měla největší šance u umírněných voličů, jako je Virginie a Maine, exprezidenta neporazila.

Americký prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump mají téměř jistotu, že v listopadových prezidentských volbách získají nominace svých stran. Ukázaly to primárky a volební shromáždění během tzv. supervolebního úterý, v nichž jasně potvrdili roli favoritů. Informovala o tom agentura TASR.

6. března 2024 7:24 Čas čtení 0:36 Letos nás čekají historická vedra. Způsobí je obávaný jev El Niño Letos nás čekají historická vedra. Způsobí je obávaný jev El Niño

Biden a Trump zvítězili v nejlidnatějších státech s nejvyšším počtem delegátů nominačního sjezdu – v Kalifornii a Texasu, dále v Alabamě, Coloradu, Maine, Oklahomě, Virginii, Severní Karolíně, Tennessee, Arkansasu, Minnesotě a Massachusetts. Biden zvítězil také v primárkách Demokratické strany v Utahu a Vermontu a v korespondenčním hlasování v Iowě.

Poslední Trumpova republikánská soupeřka Nikki Haley překvapivě zvítězila ve Vermontu, ale bývalého prezidenta neporazila v dalších státech, kde měla největší šance u umírněných voličů, například ve Virginii a Maine. I po jejím druhém úspěchu, po vítězství v hlavním městě Washingtonu, sílí tlak, aby svou kandidaturu stáhla.

Biden v dnešním prohlášení uvedl, že výsledky superúterý postavily voliče před jasnou volbu – mezi ním a Trumpem, který je podle něj odhodlán zničit demokracii.

Bývalý prezident Trump hovořil o „úžasném dni“ a o potvrzení svého přesvědčivého úspěchu v primárkách. Uvedl také, že je mu „ctí reprezentovat nejen Republikánskou stranu, ale i zemi při jejím návratu ke zdraví a prosperitě“.

Volby se budou v USA konat 5. listopadu. Biden a Trump jsou jasnými favority, ačkoli většina voličů a voliček podle průzkumů opakování jejich duelu z posledních prezidentských voleb nevítá.

Domů
Sdílet
Diskuse