Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. března 2024 v 8:45
Čas čtení 0:39

V Rusku začaly prezidentské volby. Putina zřejmě čeká nejlepší volební výsledek

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jako první hlasují voliči na Dálném východě.

Na ruském Dálném východě se v pátek místního času otevřely volební místnosti. Voliči hlasují v prvním ze tří dnů prezidentských voleb v Ruské federaci, které prodlouží vládu prezidenta Vladimira Putina o dalších šest let.

Volební místnosti se poprvé otevřely na Kamčatce v 8.00 místního času (ve čtvrtek ve 21.00 SEČ) a v neděli ve 20.00 (19.00 SEČ) se uzavřou v Kaliningradu, ruské enklávě sousedící s Polskem a Litvou.

Nezávislí pozorovatelé a odborníci hodnotí volby jako nesvobodné a bez politické soutěže. Ve skutečnosti nekandiduje žádný zástupce opozice.


Tři kandidáti, kteří buď otevřeně podporují současného prezidenta Putina, nebo se drží linie Kremlu, jsou vnímáni jako bez šance. Podle průzkumu Kremlu získá každý z nich pět až šest procent hlasů.

Průzkum také ukázal, že Putin může ve volbách získat až 82 procent hlasů. V takovém případě by to byl jeho nejlepší výsledek v prezidentských volbách a mohl by být interpretován jako projev důvěry vládě. V posledních prezidentských volbách v roce 2018 získal 76,7 procenta hlasů při volební účasti 67,5 procenta.

 

putin
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse