Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
20. března 2024 6:24
Čas čtení 0:36

Tady končí sranda! Experti vysvětlili, proč se zdraží čokoláda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tady končí sranda! Experti vysvětlili, proč se zdraží čokoláda
Zdroj: Pexels / Vie Studio

Od začátku roku výrazně na rekordní maxima zdražuje kakao. Cena na burze od té doby vzrostla dvojnásobně, nebývalý růst přitom vykazovala už loni. Čokoláda i další cukrovinky tedy brzy mohou zdražit o desítky procent.

Ceny na newyorské burze se začátkem loňského roku pohybovaly kolem 2 500 dolarů, tedy zhruba 58 200 korun za tunu. Letos v lednu už je to podstatně více. Tuna kakaa stojí kolem 97 700 korun. Za poslední čtyři měsíce se komodita zdražila raketově, kdy ceny vyletěly nad 8 000 dolarů, tedy zhruba 186 200 korun za tunu.

19. března 2024 12:48 Čas čtení 0:39 Takhle vypadá otvírací doba během Velikonoc. Kdy vyrazit nakoupit? Takhle vypadá otvírací doba během Velikonoc. Kdy vyrazit nakoupit?

Agentura Bloomberg upozornila, že v pondělí se cena přechodně vyšplhala na 8 493 dolarů, tedy 197 600 korun. S ohledem na blížící se Velikonoce je to pro spotřebitele nemilá zpráva. Téměř 90 procent lidí v USA během svátků cukrovinky nakupuje.

„Na trhu je spousta hráčů, kteří už oznámili zvýšení cen. I my jsme součástí této skupiny,“ řekl finanční ředitel švýcarského výrobce čokolády Lindt & Spruengli Martin Hug.

Za nárůstem ceny kakaa stojí situace v Africe, odkud pochází až tři čtvrtiny celosvětové produkce. Úrodu tam v posledních dvou letech negativně ovlivňuje špatné počasí a klimatický jev El Niňo.

Domů
Sdílet
Diskuse