Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. března 2024 12:34
Čas čtení 0:56

Islámský stát prohlásil, že podnikne další útoky proti židům a křesťanům po celém světě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Islámský stát prohlásil, že podnikne další útoky proti židům a křesťanům po celém světě
Zdroj: Getty Images/Spencer Platt

Příznivce Islámského státu vyzval mluvčí Abú Huzaifa al-Ansarí.

Teroristické hnutí Islámský stát (IS) ve čtvrtek oznámilo, že podnikne další útoky proti židům a křesťanům po celém světě.


Mluvčí IS Abú Huzaifa al-Ansarí v nové 40minutové zvukové nahrávce, kterou zveřejnila média hnutí al-Furqan, vyzval k „útokům osamělých vlků proti křižákům (křesťanům) a židům všude na světě, zejména v Evropě, Spojených státech, v srdci židovského státu, městě al-Kuds, a v Palestině během ramadánu“.

29. března 2024 9:39 Čas čtení 0:40 Rusko podniklo další útok na ukrajinskou energetiku, nebezpečí hrozí i Kyjevu Rusko podniklo další útok na ukrajinskou energetiku, nebezpečí hrozí i Kyjevu

Ramadán je muslimský svatý měsíc a al-Kuds je arabský název pro Jeruzalém.
Mluvčí také ocenil útok na koncertní halu Crocus City Hall na moskevském předměstí, ke kterému se IS minulý pátek přihlásil. Masakr si vyžádal více než 140 mrtvých a 360 zraněných.


IS v lednu oznámil, že dva jeho členové se odpálili v davu lidí shromážděných na hřbitově v jihovýchodním íránském městě Kermán. Při tomto sebevražedném útoku zahynulo 84 lidí a 284 dalších bylo zraněno.


Al-Ansarí dodal, že hnutí se stále mstí za všechny muslimy a trestá odpadlíky. Na zvukovém záznamu al-Ansarí připomněl desáté výročí vyhlášení samozvaného chalífátu Islámským státem v roce 2014.


Vyzval také spící buňky Islámského státu v Sýrii, aby zaútočily na tamní tábor al-Hol a osvobodily vězněné členy hnutí. V táboře al-Hol, který kontrolují syrští Kurdové podporovaní Spojenými státy, žije mnoho rodin příslušníků extremistické organizace Islámský stát, včetně několika cizinců.


IS už léta ovládá rozsáhlá území Sýrie, která se zmítá v občanské válce, a sousedního Iráku. V červnu 2014 tam vyhlásil takzvaný chalífát a oznámil, že stojí v čele globálního džihádu.

Domů
Sdílet
Diskuse