Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Aneta Gospičová
30. března 2024 11:50
Čas čtení 0:34

Volvo vyrobilo svůj poslední vůz s dieselovým motorem. Gigant přechází na elektromobily

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Volvo vyrobilo svůj poslední vůz s dieselovým motorem. Gigant přechází na elektromobily
Zdroj: Flickr/Maurizio Pesce/volně k užití

V muzeu bude vystaven poslední vyrobený vůz s dieselovým motorem.

Švédská automobilka Volvo vyrobila poslední vůz s dieselovým motorem. Výrobce plánuje ukončit výrobu motorů spalujících naftu po 45 letech. Do roku 2030 plánuje přejít výhradně na výrobu elektromobilů, informuje Electreck.

Nejnovějším modelem, který se dostal do muzea World of Volvo v Göteborgu, je velké SUV XC90 s naftovým motorem. Vystaveno bude proto, aby se lidé zamysleli nad škodlivostí emisí. Volvo od roku 1991 vyrobilo více než devět milionů vozidel s naftovým motorem.

Bývalý generální ředitel Håkan Samuelsson v minulosti prohlásil, že společnost potřebuje ziskový růst, aby byla úspěšná. „Takže místo investic do zmenšujícího se podniku jsme se rozhodli investovat do budoucnosti – do elektřiny,“ řekl Samuelsson.

Evropská unie příští rok zpřísní emisní limity a do roku 2025 sníží emise CO₂ o 15 %. Od roku 2030 budou automobily produkovat až o 55 % méně emisí. Do roku 2035 plánuje EU nulové emise pro osobní i užitková vozidla.

VOLVO
Zdroj: TASR∕Henrich Mišovič
Domů
Sdílet
Diskuse