Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
31. března 2024 13:00
Čas čtení 0:55

Na Slovensku znovu útočil medvěd. Napadl mladého muže v lese

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Mladík a lovci byli dokonce nuceni použít při setkání s medvědem střelnou zbraň.

U slovenské obce Stráňavy v okrese Žilina napadl v sobotu kolem 11. hodiny medvěd mladého muže. Muž byl na turistické stezce a hledal houby v hustém lesním porostu. V sebeobraně na medvěda vystřelil z krátké kulové zbraně. Na místo dorazil zásahový tým, který celou oblast monitoruje a bude po medvědovi pátrat i dnes.

Postřelený medvěd může být nebezpečný

O zprávě informoval odbor komunikace a propagace Státní ochrany přírody (SOP) Slovenské republiky. Členové zásahové skupiny SR po prohlídce místa potvrdili stopy medvěda a ve spolupráci s členy místních mysliveckých sdružení a v úzké součinnosti s policií pátrali po postřeleném medvědovi až do večerních hodin. Během zásahu na ně také zaútočil.

„Postřelený medvěd může být nebezpečný pro místní obyvatele i návštěvníky, proto byli o situaci informováni i zástupci okolních obcí Stráňavy a Višňové. Výzva byla předána také místním rozhlasem,“ uvedla Slovenská agentura pro ochranu životního prostředí. Ochránci přírody vyzývají širokou veřejnost a případné návštěvníky, aby se v těchto dnech lokalitě vyhýbali.

Jarní sezóna a medvědi

V tomto období upozorňuje zásahový tým SRS na zvýšené riziko setkání s medvědy, kteří v březnu a dubnu vylézají z brlohů a medvědí samice vodí ven mláďata.

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

Březen je také měsícem, kdy se v hustých lesních porostech pohybuje zvýšený počet myslivců při hledání jeleních shozů. „Pro minimalizaci rizika setkání s medvědy doporučujeme upozorňovat na jejich přítomnost v horách jakýmikoliv akustickými projevy a držet se turistických tras,“ radí ochránci přírody.

medveď , les
Zdroj: Flickr/Frank Vassen
Domů
Sdílet
Diskuse