Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
31. března 2024 v 13:00
Čas čtení 0:55

Na Slovensku znovu útočil medvěd. Napadl mladého muže v lese

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Mladík a lovci byli dokonce nuceni použít při setkání s medvědem střelnou zbraň.

U slovenské obce Stráňavy v okrese Žilina napadl v sobotu kolem 11. hodiny medvěd mladého muže. Muž byl na turistické stezce a hledal houby v hustém lesním porostu. V sebeobraně na medvěda vystřelil z krátké kulové zbraně. Na místo dorazil zásahový tým, který celou oblast monitoruje a bude po medvědovi pátrat i dnes.

Postřelený medvěd může být nebezpečný

O zprávě informoval odbor komunikace a propagace Státní ochrany přírody (SOP) Slovenské republiky. Členové zásahové skupiny SR po prohlídce místa potvrdili stopy medvěda a ve spolupráci s členy místních mysliveckých sdružení a v úzké součinnosti s policií pátrali po postřeleném medvědovi až do večerních hodin. Během zásahu na ně také zaútočil.

„Postřelený medvěd může být nebezpečný pro místní obyvatele i návštěvníky, proto byli o situaci informováni i zástupci okolních obcí Stráňavy a Višňové. Výzva byla předána také místním rozhlasem,“ uvedla Slovenská agentura pro ochranu životního prostředí. Ochránci přírody vyzývají širokou veřejnost a případné návštěvníky, aby se v těchto dnech lokalitě vyhýbali.

Jarní sezóna a medvědi

V tomto období upozorňuje zásahový tým SRS na zvýšené riziko setkání s medvědy, kteří v březnu a dubnu vylézají z brlohů a medvědí samice vodí ven mláďata.

31. května 2024 v 15:30 Čas čtení 3:42 Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime

Březen je také měsícem, kdy se v hustých lesních porostech pohybuje zvýšený počet myslivců při hledání jeleních shozů. „Pro minimalizaci rizika setkání s medvědy doporučujeme upozorňovat na jejich přítomnost v horách jakýmikoliv akustickými projevy a držet se turistických tras,“ radí ochránci přírody.

medveď , les
Zdroj: Flickr/Frank Vassen
Domů
Sdílet
Diskuse