Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
1. dubna 2024 17:12
Čas čtení 0:42

Kontrola v Sapě odhalila přes tunu potravin neznámého původu. Přepravci hrozí pokuta až 50 milionů korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kontrola v Sapě odhalila přes tunu potravin neznámého původu. Přepravci hrozí pokuta až 50 milionů korun
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v závěru března při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kil nevyhovujících potravin živočišného původu.

„Vozidlo registrované v Polsku převáželo chlazená kuřata, chlazené nekuchané kohouty s hlavou a běháky, mrazené a chlazené kuřecí běháky a chlazené kuřecí žloutky. Potraviny nebyly nijak označeny, neměly identifikační značky a nebyly zabaleny v originálních obalech výrobce,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

1. dubna 2024 9:35 Čas čtení 0:40 VIDEO: Tadeáš Růžička je nepoučitelný. Opilý obtěžoval zaměstnance fastfoodu VIDEO: Tadeáš Růžička je nepoučitelný. Opilý obtěžoval zaměstnance fastfoodu

Doklady k potravinám navíc nebylo možné spárovat s přepravovaným zbožím, protože neodpovídaly komodity ani jejich množství. U produktů živočišného původu zase nebyl přepravce schopen doložit dobu použitelnosti ani to, zda pocházejí ze schválených potravinářských podniků, které jsou pod veterinárním dozorem.

„Z uvedených důvodů veterinární inspektoři výrobky označili jako potraviny neznámého původu a znehodnotili barvou. Dále nařídili jejich odstranění v asanačním podniku. Za porušení zákona o potravinách může být přepravci v tomto případě uložena sankce do výše až 50 milionů korun,“ doplnil Vorlíček.

SapaSapaSapa
Zobrazit galerii
(3)

V půlce března odhalila jiná kontrola v Sapě 300 kilogramů potravin neznámého původu. V nelegálním skladu se našly mrazené produkty rybolovu, masné výrobky, kachní vejce se zárodkem, mrazená vepřová střeva a mrazené vepřové maso. Část skladovaného zboží jevila známky smyslových změn, jako je vymražení povrchu a zápach, což svědčilo o nevhodném způsobu skladování a zamrazení.

Domů
Sdílet
Diskuse