Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
4. dubna 2024 6:50
Čas čtení 0:41

Česko je jedním z bezpečnějších států Evropy. Kdo naopak propadl?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko je jedním z bezpečnějších států Evropy. Kdo naopak propadl?
Zdroj: Unsplash/Radek Kozák/volně k použití

Web Numbeo zveřejnil nový index žebříčku kriminality a bezpečnosti. Podle něj je nejméně bezpečnou zemí Evropy Francie, na druhém pólu se umístila Andorra. Jak si vedlo Česko?

Ze 43 sledovaných zemí v Evropě je Česko 12. nejbezpečnější zemí. Oproti loňskému roku si však lehce pohoršilo, tehdy bylo desáté. Index kriminality a bezpečnosti je sestavován pomocí odpovědí na otázky v průzkumech. Ty se týkají pocitu bezpečí obyvatelstva ve dne i v noci nebo obav z určitého trestného činu, jako je přepadení či obtěžování na veřejnosti. 

3. dubna 2024 15:20 Čas čtení 0:42 Do Česka míří nová privátní značka potravin a drogerie. Kde ji najdeš? Do Česka míří nová privátní značka potravin a drogerie. Kde ji najdeš?

Index kriminality je číslo od nuly do stovky. Velmi nízká kriminalita je podle Numbea ta, která dosahuje hodnoty mezi 20 a 40, střední kriminalita je mezi 40 a 60. Vysoká úroveň kriminality je 60 až 80 a velmi vysoká sahá nad 80. Francie, jakožto nejnebezpečnější stát Evropy, dosáhla na 55,3. Česko se dostalo na hodnotu 26,8 indexu kriminality. U indexu bezpečnosti se jedná o obrácenou hodnotu, Česko v něm tedy dosáhlo na 73,7.

Všechny sousední státy Česka jsou na tom hůře. Rakousko obsadilo třináctou příčku, Polsko čtrnáctou, Slovensko patnáctou a Německo sedmadvacátou. Celý žebříček najdeš tady.

5 nejnebezpečnějších zemí Evropy

  1. Francie
  2. Bělorusko
  3. Belgie
  4. Švédsko
  5. Spojené království

5 nejbezpečnějších zemí Evropy

  1. Andorra
  2. Ostrov Man
  3. Monako
  4. Estonsko
  5. Slovinsko
Domů
Sdílet
Diskuse