Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. dubna 2024 15:45
Čas čtení 0:39

Inspekce objevila v bazalce z Thajska velké množství pesticidů. Některé látky překročily limit stokrát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Inspekce objevila v bazalce z Thajska velké množství pesticidů. Některé látky překročily limit stokrát
Zdroj: Státní zemědělská a potravinová inspekce ČR

Kontrolované produkty se naštěstí ke spotřebitelům nedostaly.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole velkoobchodů a dovozců ve spolupráci s celním úřadem zajistila dvě zásilky bazalky z Thajska, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost deseti, respektive sedmi pesticidních látek v nadlimitním množství.

4. dubna 2024 13:10 Čas čtení 0:40 FOTO: Nemáš doma tohle opalovací mléko? Kontrola ho označila jako nebezpečné FOTO: Nemáš doma tohle opalovací mléko? Kontrola ho označila jako nebezpečné

„Některé překročily limity velmi výrazně, v jednom případě analýza zjistila překročení limitu 100× a ve dvou případech více než 40×. Mezi zjištěnými nadlimitními látkami figuroval i silný insekticid carbofuran, který EU v roce 2008 zakázala pro jeho nežádoucí účinky. Celková hmotnost nevyhovujících šarží dosáhla téměř 850 kilogramů,“ uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.

Identifikace produktů:

Bazalka pravá (Sweet Basil), označení šarže: „Lot No.: SHP542A“, dovozce: Veggie Fruit, s. r. o., Kaštanová 1198, Jesenice 252 42, ČR.

Bazalka pravá (Sweet Basil), označení šarže: „Lot No.: SHP530A / VEG005“, dovozce: Veggie Fruit, s. r. o., Kaštanová 1198, Jesenice 252 42, ČR.

„Inspektoři SZPI zajistili předmětné šarže před distribucí do maloobchodní sítě, provozovatel potraviny zlikvidoval a ty se nedostaly ke konečnému spotřebiteli.

S kontrolovanou osobou zahájí potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Kopřiva.

bazalkabazalka
Zobrazit galerii
(2)
Domů
Sdílet
Diskuse