Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
8. dubna 2024 11:01
Čas čtení 0:38

Američané dnes budou pozorovat úplné zatmění Slunce. Pro zbytek světa spustí živý přenos

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Američané dnes budou pozorovat úplné zatmění Slunce. Pro zbytek světa spustí živý přenos
Zdroj: Drew Rae

Lidé v Severní Americe od Mexika až po Kanadu dnes mohou sledovat úplné zatmění Slunce, které může trvat i několik minut. Další taková příležitost se naskytne až v létě 2026.

Miliony nadšených pozorovatelů oblohy vzaly útokem ubytování a půjčovny aut, aby úkaz mohly pozorovat. Zkrátka nepřijdou ani lidé v jiných částech světa. Živý přenos zatmění začne v 16:00.

8. dubna 2024 7:00 Čas čtení 0:40 Elon Musk tvrdí, že Tesla za pár měsíců představí světu své robotaxi Elon Musk tvrdí, že Tesla za pár měsíců představí světu své robotaxi

Úplné zatmění Slunce zastane, když Měsíc prochází mezi planetou Zemí a Sluncem, které zcela zakryje. V tomto okamžiku se setmí a na obloze se objeví sluneční koróna.

Výjimečný jev oslavuje i internetový vyhledávač Google. Schválně na něm zkus vyhledat pojem „zatmění slunce“.

Při přechodu mezi částečným a úplným zatměním se odkrývá další úkaz, Bailyho perly, který však trvá jen několik vteřin. Jsou to poslední paprsky, jež před zatměním dopadnou na Zemi.

Podle britského vědce Patrika Poitevina má letošní zatmění v Mexiku trvat čtyři a půl minuty, jak píše BBC. Viditelnost však závisí na přívětivém počasí.

Další částečné zatmění Slunce bude viditelné 29. března 2025. Pozorovat ho budou moci jak Američané, tak Evropané a obyvatelé severní Asie.

Úplné zatmění Slunce bude znovu viditelné až 12. srpna v severním Španělsku, na Islandu a v Grónsku.

Domů
Sdílet
Diskuse