Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
10. dubna 2024 9:50
Čas čtení 0:50

Plány USA na jadernou válku: Takto by vypadal konec světa

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Plány USA na jadernou válku: Takto by vypadal konec světa
Zdroj: Pixabay / geralt

Plány na jadernou válku jsou jedním z největších tajemství americké vlády. Britský deník Daily Mail nyní na základě vlastních zdrojů odhalil, jak by vypadaly první minuty po dopadu jaderné bomby na území USA.

Podle amerických plánů by jaderná válka začala útokem na Pentagon, budovu amerického ministerstva obrany, která se nachází v hlavním městě Washingtonu. Podle novin by obyvatelé města nejprve spatřili extrémně silný záblesk světla a tepla, který lidská mysl nedokáže pochopit. Teplota v místě výbuchu by dosahovala až 80 milionů stupňů Celsia, což je několikanásobek teploty v jádru Slunce.

16. srpna 2022 18:22 Čas čtení 1:17 Jaderná válka by podle studie způsobila globální hladomor, zahynuly by miliardy lidí Jaderná válka by podle studie způsobila globální hladomor, zahynuly by miliardy lidí

Výbuch by okamžitě zničil celou metropolitní oblast hlavního města, kde žije více než šest milionů lidí. Okamžitá smrt by postihla naprostou většinu obyvatel města. Tito lidé by však měli „štěstí“, protože zbytek obyvatelstva by utrpěl těžké popáleniny. Jaderný útok na Pentagon by byl jen začátkem konce světa, jak ho známe dnes.

Dále by se nepřátelské útoky zaměřily především na americké vojenské základny a velká města. Plány z 80. let počítaly s okamžitou smrtí asi 150 milionů z tehdejších 240 milionů obyvatel Spojených států.

Jaderná zima

Důsledkem jaderné války by byla takzvaná jaderná zima způsobená velkým množstvím jaderného materiálu vyvrženého do atmosféry. Toto období by trvalo několik týdnů a znamenalo by dlouhodobý pokles teploty o zhruba deset stupňů. Dalším teoretickým důsledkem je tisíciletá „jaderná doba ledová“ způsobená přechodným ochlazením oceánů.

17. května 2022 14:30 Čas čtení 7:38 Jaderná válka, která zničila USA i SSSR. Toto je top 10 katastrofických filmů Jaderná válka, která zničila USA i SSSR. Toto je top 10 katastrofických filmů

Jaderná válka mezi USA, Ruskem a Čínou by podle současných odhadů zabila 360 milionů lidí a dalších téměř 5,3 miliardy by v následujících letech zemřelo hlady.

Domů
Sdílet
Diskuse