Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
10. května 2024 12:10
Čas čtení 1:16

PŘEHLEDNĚ: Jak by fungovala korespondenční volba?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEHLEDNĚ: Jak by fungovala korespondenční volba?
Zdroj: ČTK/Taneček David

Ve čtvrtek začalo mimořádné jednání Poslanecké sněmovny ke korespondenční volbě. Diskuse o volbě poštou ze zahraničí jsou dlouhé, schůze se prodloužila až do pátku.

Střet koalice s opozicí kvůli korespondenční volbě stále trvá. Zatímco vládní strany jsou pro, hnutí ANO a SPD jsou proti, a to i přestože byl inspirací návrh ministerstva vnitra z doby druhé vlády Andreje Babiše. Nynější kabinet má zavedení této volby ve svém programovém prohlášení. 

10. května 2024 9:00 Čas čtení 0:39 Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit? Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit?

Jak se volí ze zahraničí doteď?

Lidé v zahraničí zatím mohou volit jen do Poslanecké sněmovny a v prezidentských volbách. Svůj hlas odevzdají na zastupitelském úřadu Česka v dané zemi, který však může být klidně stovky kilometrů od míst, kde bydlí. V ostatních volbách Češi ze zahraničí volit nemohou. Podle ministerstva zahraničních věcí jich v zahraničí dlouhodobě pobývá přibližně 600 tisíc. 

Jak by fungovala korespondenční volba?

Pokud by korespondenční volba prošla, tak by se zájemci museli nechat zapsat na zvláštní seznam voličů u zastupitelského úřadu. Zápis je podmíněn uvedením bydliště mimo Česko, které však není hotelový pokoj. Tato možnost totiž není určena turistům, kteří jsou jen na krátkodobé dovolené. Studenti Erasmu by se žádostí neměli mít problém.

„Korespondenční volba je postavena na ověřeném principu dvou obálek pro zachování zásady tajnosti volby a identifikačního lístku pro zachování osobní volby,“ uvádí ministerstvo zahraničních věcí. Ten, kdo požádá o korespondenční volbu, by už nemohl volit osobně na úřadě.

9. května 2024 13:04 Čas čtení 0:27 Pokračování příběhu kuřat z Albertu. Obránci nesmí používat získané záběry Pokračování příběhu kuřat z Albertu. Obránci nesmí používat získané záběry

Hlasovací lístky by lidem přišly nejpozději 25 dnů přede dnem voleb, šlo by si je ale převzít i osobně. Podobně by fungovaly i podklady k volbám, mezi které patří také instrukce, poštovní obálka, identifikační lístek a úřední obálka pro hlasovací lístek.

Poslední v Evropské unii

Podle opozice může být hlasování poštou v rozporu s ústavními principy, kterými jsou tajné, svobodné a osobní volby. Koalice s tím nesouhlasí, podle ní se jedná o zjednodušení procesu volby Čechům v zahraničí.

Korespondenční volbu aplikuje většina Evropy. Česko je jednou ze čtyř zemí EU, které volbu poštou znemožňuje. Francie, která je součástí výčtu, ji sice nemá, avšak dovoluje svým občanům volit ze zahraničí elektronicky. Dalšími zeměmi bez volby poštou jsou Chorvatsko a Malta.

Domů
Sdílet
Diskuse