Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
16. května 2024 v 17:16
Čas čtení 1:03

Trestným činem bude i to, když nezabráníme sexuálnímu deliktu. Církev chce výjimku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Trestným činem bude i to, když nezabráníme sexuálnímu deliktu. Církev chce výjimku
Zdroj: Freepik / Freepik / volně k užití

Do trestního zákoníku přichází dva nové trestné činy a ti, kdo jim nezabrání, mají být také vinni. Církev se však obává o zpovědní tajemství.

Až tři roky vězení hrozí za spáchání nově zavedeného sexuálního útoku či nátlaku. Kdo se o přípravě či páchání těchto trestných činů dozví a nepřekazí je, bude také trestně stíhán. Představitelé římskokatolické církve však se změnou nesouhlasí a žádají o výjimku. Chtějí být vyjmuti z povinnosti tyto činy hlásit, upozorňují na ohrožení zpovědního tajemství.

16. května 2024 v 12:46 Čas čtení 1:05 Přijď do Penny v převleku včelaře a získej slevu. Ponižující, kritizují lidé Přijď do Penny v převleku včelaře a získej slevu. Ponižující, kritizují lidé

„Nemáme žádné poznatky o tom, že by zpovědní tajemství jakkoliv komplikovalo vyšetřování sexuálních deliktů,“ uvedla pro Seznam Zprávy Monika Klimentová, vedoucí tiskového střediska České biskupské konference. Odmítá tak spekulace o tom, že by výjimka pro církev mohla mařit případné vyšetřování.

Zároveň dodala, že pokud z této povinnosti nebude církev vyňata, chtějí alespoň přesnější definici jednotlivých činů. Podle ní jsou některé z nich vágní. Žádají o přesný soupis skutků, které by museli překazit.

Poslankyně a spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Barbora Urbanová (STAN) však s nejasností nových trestných činů nesouhlasí. „Sexuální útok je, když útočník začne na oběť sahat a ona ho odstrčí. Oběť stihne před penetrací nějakým způsobem utéct, říct ne a podobně. Nebavíme se o hlazení po rameni,“ popsala. Zároveň upozornila, že oběťmi se mohou stát i děti.

16. května 2024 v 11:40 Čas čtení 0:31 Propustili policistu, který opilý napadl dívku v Praze. Výsluhy nedostane Propustili policistu, který opilý napadl dívku v Praze. Výsluhy nedostane

Popsala i podstatu sexuálního nátlaku, který se týká mocenské nerovnosti. „Jde o zneužití postavení. Typicky trenér a svěřenkyně. Není tam použito ani násilí, ani nezazní ne, ale je to postavené například na podmínce, že pokud se svěřenkyně s trenérem nevyspí, nebude ji trénovat,“ vysvětlila. 

Domů
Sdílet
Diskuse