Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. června 2024 v 14:52
Čas čtení 0:42

Benátky výrazně omezí turistiku. Ve městě musíš dodržovat tato nová pravidla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Benátky výrazně omezí turistiku. Ve městě musíš dodržovat tato nová pravidla
Zdroj: Unsplash/Ricardo Gomez Angel/volně k užití

Italské Benátky přišly s novým řešením, jak omezit obrovský počet turistů, kteří do města každoročně míří.

Do historického města mohou podle nových pravidel vstoupit pouze skupiny, jejichž počet nepřesahuje 25 osob. Turisté si s sebou již nemohou vzít ani reproduktory. Cílem úředníků je omezit dopady nadměrné turistiky, informuje stanice BBC

24. ledna 2024 v 16:07 Čas čtení 1:20 Chystáš se v létě na skok do italských Benátek? Dej si pozor na nový poplatek Chystáš se v létě na skok do italských Benátek? Dej si pozor na nový poplatek

Benátky jsou díky svým památkám a historickým kanálům jedním z nejnavštěvovanějších míst v Evropě. Už na začátku letošního roku místní úřady zavedly denní vstupné ve výši pěti eur, v roce 2021 byl také vydán zákaz kotvení turistických lodí.

Město v minulosti zaznamenalo odliv místních obyvatel, kteří z Benátek utíkají právě před silným turistickým ruchem. Místní občanské sdružení Oscio v minulosti upozornilo na to, že ve městě je pro turisty k pronájmu dostupných 49 tisíc lůžek, což je více než pro místní obyvatele. 

Odborníci z mezinárodní organizace UNESCO v loňském roce upozornili, že by Benátky mohly být zařazeny na seznam ohrožených kulturních památek. Důvodem byly kromě cestovního ruchu také klimatické změny, kvůli nimž by mohlo ve městě dojít k nevratným škodám. Benátky nakonec mezi ohrožené památky zařazeny nebyly, a to kvůli pokusům o řešení problému prostřednictvím protipovodňových opatření a regulací, které turistiku ve městě regulují. 

Domů
Sdílet
Diskuse