Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. června 2024 v 16:40
Čas čtení 0:49

Lijáky v Česku: Prudký déšť zastavil vlaky, muže s dětmi musel z řeky zachraňovat vrtulník

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lijáky v Česku: Prudký déšť zastavil vlaky, muže s dětmi musel z řeky zachraňovat vrtulník
Zdroj: Unsplash/Atilla Bingöl/volně k užití

Silné lijáky rozvodnily hlavně řeky v Plzeňském kraji.

Pětatřicetiletého muže uvěznila řeka Úhlava ve Štěnovicích na Plzeňsku, pomohl mu až vrtulník. „Nebylo možné se k němu dostat jiným způsobem než aktivovat vrtulník Lzs – Líně s lezcem a vyzvednout ho pomocí podvěsu. Záchranáři na místě muže po vyzvednutí zkontrolovali, kromě nižší teploty neutrpěl žádná zranění a mohl zůstat v péči rodiny doma,“ řekla v neděli odpoledne serveru Novinky mluvčí plzeňských záchranářů Mária Svobodová.

2. června 2024 v 13:19 Čas čtení 0:48 VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silné bouřky, na některých místech hrozí povodně VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silné bouřky, na některých místech hrozí povodně

Vrtulník byl potřeba také ve Středočeském kraji, muž se dvěma dětmi skončil v rozvodněné Berounce v obci Hlásná Třebáň.

Deště komplikují také dopravu. Mezi Plzní a Starým Plzencem nejezdí vlaky, z důvodu nesjízdných silnic není možné zajistit náhradní autobusovou dopravu, informují České dráhy. Zastavený provoz je také v úseku Domažlice–Kdyně.

V Plzni město uzavřelo přístupy k řece, ve varování informuje o vylévání řeky do krajiny.

Podle meteorologů vystoupala Radbuza ve Staňkově na Domažlicku na třetí povodňový stupeň, i pro okolí vydal Český hydrometeorologický ústav varování pro extrémní stupeň nebezpečí. Doporučuje se sledovat aktuální informace.

Hasiči vyjížděli k několika dalším případům, například v Koterově, Letkově nebo pod viaduktem ve Starém Plzenci museli čerpat vodu.

Domů
Sdílet
Diskuse