Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
6. června 2024 v 12:18
Čas čtení 0:38

Dnes začaly volby do Evropského parlamentu. Čeká se úspěch krajní pravice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dnes začaly volby do Evropského parlamentu. Čeká se úspěch krajní pravice
Zdroj: Pexels/volně k užití

Dnes začaly volby do Evropského parlamentu. Jako první od rána hlasují Nizozemci, v Česku se volí v pátek a v sobotu. Oficiální výsledky se dozvíme až poté, co se v neděli ve 23:00 uzavřou volební místnosti v Itálii.

Předpokládá se, že v těchto volbách posílí pravicové a krajně pravicové strany. Otázkou je o kolik a jaký vliv to bude mít na rozložení funkcí v EP. Podle expertů získá krajní pravice mnohem více křesel, než měla doposud, nadále však zůstane roztříštěná mezi frakcí konzervativců a reformistů (ECR) a skupinou Identita a demokracie (ID), uvádí iDNES.cz.

4. června 2024 v 9:41 Čas čtení 1:04 Filip Turek se přiznal ke sbírce nacistických předmětů. „Není to normální,“ reagovala Nerudová Filip Turek se přiznal ke sbírce nacistických předmětů. „Není to normální,“ reagovala Nerudová

Nizozemsko budou v pátek 7. června následovat voliči v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku, Češi a Italové mohou jako jediní hlasovat ve dvou dnech, v Česku v pátek a v sobotu, v Itálii v sobotu a v neděli. V ostatních 20 zemích EU volby proběhnou v neděli 9. června.

Volby také rozhodnou o novém předsedovi nebo předsedkyni Evropské komise. Nové volební období europarlamentu začne 16. července, kdy poslanci zasednou v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku. Do 19. července rozhodnou, zda bude v čele komise nadále stát Ursula von der Leyen, nebo ji nahradí někdo jiný. Volit bude také 14 místopředsedů a pět kvestorů.

Domů
Sdílet
Diskuse